Blodig nøyaktig

Ridley Scott tar oss til Mogadishu i Somalia. Til en krig uten helter, der alt går galt.

Amerikanske krigsfilmer er nesten alltid brautende patriotiske og heltedyrkende. Det tar Ridley Scott et oppgjør med. Han tar for seg en katastrofal operasjon hvor verken amerikansk arroganse eller overlegen militær slagkraft var nok til å lykkes.

Mogadishu

Vi er i Somalias hovedstad Mogadishu, høsten 1993. Amerikanske styrker er med på en FN-operasjon for å sikre at matleveranser til sivile ikke beslaglegges av den mektige klanlederen Mohammed Farrah Aidid. De får opplysninger om at to av Aidids nære medarbeidere skal befinne seg i et hus i sentrum av byen, og legger en enkel og effektiv plan for å ta dem til fange. «Dere er tilbake om en halv time,» lover de overordnede.

Det tilsynelatende enkle oppdraget blir et flere dager langt helvete for de utkommanderte. De somaliske motstanderne er både effektive og velutstyrte, og offiserene i kommandosentralen - ledet av generalmajor Garrison (Sam Shepard) - ser at planen smuldrer opp etter få minutter.

Ydmykes

I stedet for å rykke inn, arrestere to personer og returnere til basen i triumf, ydmykes de amerikanske soldatene. Et Black Hawk-helikopter skytes ned, og noen må omdirigeres for å komme mannskapet til unnsetning. Dermed splittes styrken opp, og de blir enda mer sårbare.

I over to timer banker Ridley Scott inn en deprimerende historie om krigens brutale alvor. Han rekonstruerer det som skjedde, basert på Mark Bowdens dokumentarbok, med en blodig nøyaktighet. Han har ikke skrevet inn noen helterolle, Tom Hanks kommer ikke og redder dagen. Alle soldatene er like mye helter og ofre der de kjemper seg gjennom en istykkerskutt by, med ansikter som lyser av angst. En skremmende film for dem som fortsatt måtte tro at krig er noe romantisk.

PANIKK: Krigsfilmen «Black Hawk Down» handler om en amerikansk militæroperasjon som går galt.