DEBATT

Blodig og blind

Selv mot slutten av livet var Børre Knudsen blind for lidelsene han påførte jenter som ville bestemme selv.

STERKE VIRKEMIDLER: Børre Knudsen helte saueblod over seg selv en rekke ganger, her utenfor Stortinget under en aksjon mot abort i 1988. Han ble arrestert etterpå. Foto: C. F. Wesenberg / NTB Scanpix
STERKE VIRKEMIDLER: Børre Knudsen helte saueblod over seg selv en rekke ganger, her utenfor Stortinget under en aksjon mot abort i 1988. Han ble arrestert etterpå. Foto: C. F. Wesenberg / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmeste jeg kom Børre Knudsen var fem meter. Mellom oss var en tre meter høy mur. Jeg hørte bare den dype salmesangen hans der han satt i hagen til sin elskelige mor hjemme i Kristiansand. I nabohuset bodde vår familie. Børre og familien kom med folkevognsbussen; når den sto utenfor på gata visste vi at det ble salmesang i hagen.

Noen år seinere, i siste halvdel av 1980-tallet, var Børres kamp mot selvbestemt abort på sitt mest intense. Loven var ennå ikke ti år gammel. Jeg var som medisinstudent engasjert ved Sosialistiske legers forenings Klinikk for seksuell opplysning i Herslebsgate. Her kom jenter som var blitt gravide uten å ønske det. De kom for å få bekreftet at de var gravide, for samtaler og for henvisning til abort. Vi visste at jentene risikerte å møte Børre og hans bande, med dukker og blod, på kvinneklinikken i Josefinesgate. Vi snakket om det. Vi tenkte vi måtte forberede jentene. Vi fryktet også at Børres bande skulle oppsøke vår klinikk.

For i logikken fra hans religiøst patriarkalske sinn var kvinnene som bestemte selv om svangerskapet, egentlig forført. De mannlige legene hadde lurt dem. Derfor mente han kvinnene var ofre for helsetjenesten, ikke for hans, Børres, blodige demonstrasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer