Blodig ull i fjellheimen

Når det debatteres med mye engasjement, men lite kunnskap blir løsningene enkle, men ikke gode.

RESSURSUTNYTTELSE: Ullproduksjon er god utnyttelse av sauen, mener forfatterne. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix
RESSURSUTNYTTELSE: Ullproduksjon er god utnyttelse av sauen, mener forfatterne. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Filmklipp fra People for Ethical Treatment of Animals, PETA, som viser mishandling under saueklipping har vakt debatt om ull og dyrevelferd. Som vanlig når det debatteres ut i fra mye engasjement og lite kunnskap blir løsningene enkle, men ikke gode.

I fjellheimen i sommer går tusenvis av turgåere fra hytte til hytte ikledd tynn merinoull. Diskusjonen om kvelden har sikkert dreiet seg om videoavsløringen fra PETA. Ettersom nordmenn, som et av få folkeslag i verden, har adoptert ull til fritidsbruk med god grunn.

På Dagsnytt Atten argumenterte Siri Martinsen fra NOAH at man burde erstatte bruken av alle animalske produkter da alt dyrehold innebærer lidelser, og at man fint kan erstatte ull med andre tekstilmaterialer.

Problemet er at bomull, viskoser og syntetiske materialer representerer andre og langt verre konsekvenser både for dyr, mennesker og miljø.

Kjemikaliene fra bomullsproduksjon utrydder fugle- og insektliv. Syntetiske materialer brytes ikke ned, men går inn i næringskjeden og skaper enorme problemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer