Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blodige opptøyer og rasehat. Slik blir nye «Sopranos»

Newark-opprøret krevde over 20 menneskeliv.

DRAMATISK: Nasjonalgarden ble innkalt for å håndtere rasende demonstranter i Newark i 1967. Tidsepoken skal ramme inn den kommende «Sopranos»-filmen. Foto: NTB Scanpix
DRAMATISK: Nasjonalgarden ble innkalt for å håndtere rasende demonstranter i Newark i 1967. Tidsepoken skal ramme inn den kommende «Sopranos»-filmen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før helgen slapp Deadline nyheten om at skaperen av den klassiske tv-serien «The Sopranos», David Chase, blåser nytt og etterlengtet liv i sitt kriminelle fiksjonsmesterverk.

FILMSKAPER: David Chase står bak forhistoriefilmen «The Many Saints of Newark». Foto: NTB Scanpix
FILMSKAPER: David Chase står bak forhistoriefilmen «The Many Saints of Newark». Foto: NTB Scanpix Vis mer

«The Many Saints of Newark» er arbeidstittelen på en kommende spillefilm som omhandler hva som skjer i tiåra før mafiaboss Tony Soprano, i serien spilt av avdøde James Gandolfini, tar over maktposisjonen som Soprano-familiens øverste leder.

Store spenninger

Ifølge Deadline skal handlingene foregå på 1960-tallet, og ta for seg tida rundt raseopptøyene i byen Newark i delstaten New Jersey. En epoke med store spenninger mellom de italienske og afro-amerikanske innbyggerne. Foruten de sivile, var konfliktnivået spesielt dødelig for gangstere på begge sider, skriver Deadline.

Det splittede samfunnet i Newark kulminerte i opptøyene i 1967. I fjor var det 50 år siden minst 26 personer mistet livet, og så mange som 700 ble skadd gjennom flere dager med sammenstøt, plyndring, brannstifting og demonstrasjoner, skriver The Guardian. Militærstyrkene som ble tilkalt for å sørge for ro og orden i gatene, sørget for at voldsbruken eskalerte, ifølge Time Magazine.

Banket opp taxisjåfør

Ikke ulikt raseopptøyene i Los Angeles startet Newark-opprøret med et tilfelle av politivold. 12. juli 1967 ble amerikaneren John Smith dratt ut av taxien han kjørte, banket opp og arrestert. Grunnen skal ha vært måten han manøvrerte kjøretøyet sitt forbi en parkert politibil.

Pågripelsen fant sted i et nabolag med hovedsaklig svarte innbyggere, som ble rasende. En gruppe illsinte demonstranter samlet seg utenfor politistasjonen, og rykter fyret opp aggresjonsnivået ytterligere. Mange trodde at Smith var død som følge av volden under arrestasjonen og behandlingen han fikk bak dørene på stasjonen.

BLODIG: Gateslagene krevde over 20 menneskeliv, og så mange som 700 skal ha blitt skadd i dagene opptøyene fant sted. Foto: NTB Scanpix
BLODIG: Gateslagene krevde over 20 menneskeliv, og så mange som 700 skal ha blitt skadd i dagene opptøyene fant sted. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sosiale forskjeller

Frustrerte Newark-innbyggere kastet stein og knuste vinduene på politibygget. Flere samlet seg rundt protestene, og politiet svarte med makt. En brannbombe ble kastet mot stasjonen, og kaoset var et faktum. Det gikk to dager med plyndring, brann og sammenstøt før guvernøren i New Jersey, Richard J. Hughes, innkalte USAs nasjonalgarde. Etter enda flere dager med opprør lå flere kvartaler i ruiner og både sivile og nødetatspersonell var drept.

Kruttønnen av frustrasjon som eksploderte i Newark ble utløst av politvold, men var et resultat av store sosiale forskjeller, diskriminering og undetrykking, ifølge Time.

GIKK INN MED MAKT: Nasjonalgarden ble innkalt av guvernøren i New Jersey. Foto: NTB Scanpix
GIKK INN MED MAKT: Nasjonalgarden ble innkalt av guvernøren i New Jersey. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Svarte migrerte fra sør

Før andre verdenskrig besto sentrumsbydelen i Newark, kalt Central Ward, av Europeiske immigranter. Etter hvert som velstanden og låneevnen økte på 1920-tallet flyttet de til mer ettertraktede deler av byen. Samtidig migrerte svært mange afro-amerikanere fra sørstatene til Newark. I 1960 hadde 100 000 migrert fra sør til Central Ward, og 90 prosent av innbyggerne i bydelen var svarte. Men makthavere og brutale politistyrker speilet ikke byens nye demografi, og besto nesten utelukkende av hvite.

SATT I BRANN: Newark sentrum ble påført skader for millioner av dollar sommeren 1967. Foto: NTB Scanpix
SATT I BRANN: Newark sentrum ble påført skader for millioner av dollar sommeren 1967. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bydelen var preget av sosialboliger og fattigdom, og motstanden vokste mot det som ble ansett mot et stadig mer gjennomkorrupt politisk system. I 1962 tok Hugh Addonizio, en italiener, over borgermesterkontoret etter iren Leo Carlin. Makta krevde støtte og stemmer fra den svarte befolkningen, men ga dem ikke innflytelse tilbake, skriver The Guardian.

FORBANNA: Den svarte befolkningen i Newark nådde kokepunktet og krevde endring. Foto: NTB Scanpix
FORBANNA: Den svarte befolkningen i Newark nådde kokepunktet og krevde endring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvit rasisme

Kerner-kommisjonen kom året etter opptøyene med en knusende rapport om rasespenningene i USA, og slo fast at Newark-opptøyene var resultatet av hvit rasisme og undertrykking av den svarte befolkningen.

​I dette sosiale og politiske landskapet finner altså den kommende «Sopranos»-filmen sted. Deadline melder at man trolig får se yngre versjoner av Tony Sopranos far, Giovanni «Johnny Boy» Soprano og hans kone Livia. Det er også ventet at man blir bedre kjent med onkelen Junior Soprano.

- En mester

Lite vites foreløpig om prosjektet til David Chase, men det er kjent at han selv skriver manus, produserer filmen og er med i valget av regissør for «The Many Saints of Newark».

- David er en mester i historiefortelling. Vi og HBO er svært fornøyd med at han har bestemt seg for å avlegge et nytt besøk til Soprano-universet og utvide det, sier studiotopp i Warner Bros., Toby Emmerich, til Deadline.

«The Sopranos» omtales ofte som den beste tv-serien gjennom tidene, og ble sendt første gang i 1999. Gjennom seks sesonger ble man kjent med livet og utfordringene til kjernefamilien Soprano, bestående av Tony, Carmela, Meadow og Anthony Jr, samt andre sentrale karakterer, som Tonys psykolog Jennifer Melfi og mafiamedlemmene Christopher Moltisanti, Silvio Dante og Paulie Gualtieri.

The Sopranos ble blant annet belønnet med 13 Emmy- og fem Golden Globe-priser. Siste episode ble sendt i 2007.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!