Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rettferdig handel:

Blodkaffe og blodbananer ikke en nødvendighet

Vi må ikke slutte å kjøpe kaffe og bananer, men vi bør velge produkter vi vet er dyrket under gode forhold.

SERTIFISERING: Det er heldigvis mulig å endre praksisen med dårlige kår for kaffebønder. Et lite marked som Norge har mulighet og ansvar for å bidra i positiv retning, skriver artikkelforfatter. Bildet viser kenyanske kaffebønder. Foto: Tony Karumba / AFP
SERTIFISERING: Det er heldigvis mulig å endre praksisen med dårlige kår for kaffebønder. Et lite marked som Norge har mulighet og ansvar for å bidra i positiv retning, skriver artikkelforfatter. Bildet viser kenyanske kaffebønder. Foto: Tony Karumba / AFP Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var nok mange som mistet appetitten på kaffe og bananer da de leste i Dagbladet at produksjonen av disse råvarene nå tar flere liv enn de utskjelte bloddiamantene.

Vi kunne lese at det ikke bare er i forbindelse med utvinning av diamanter og kostbare mineraler at miljøvernere, urfolk og øvrig befolkning omkommer og tas av dage: nå skjer dette også i forbindelse med dyrking av råvarer som kaffe, bananer og palmeolje.

Dette er råvarer de fleste av oss spiser hver eneste dag. Ingen ønsker en slik virkelighet bak det de putter i munnen. Dagbladet trekker frem bananer dyrket i Ecuador med bruk av store mengder farlige sprøytemidler og påfølgende miljøødeleggelser og helseskade for bananarbeiderne.

Må norske forbrukere og matbransjen bare godta dette og håpe at de mange Ecuador-bananene i norske fruktdisker ikke er dyrket under slike forhold? Bør vi slutte å spise bananer? Eller har vi faktisk mulighet til å minimere risikoen for slike forhold her og nå?

Internasjonal handel med råvarer har i århundrer skapt arbeidsplasser og økonomisk vekst, men også representert slavearbeid, miljøødeleggelser og småbønders økende grad av maktesløshet. Det er heldigvis mulig å endre denne praksisen, og også et lite marked som Norge har mulighet og ansvar for å bidra i positiv retning: vi ligger tross alt i verdenstoppen på per capita-konsum av både kaffe og bananer.

Innen både kaffe, bananer, palmeolje og en rekke andre råvarer, finnes det måter å aktivt motvirke miljøødeleggelser og brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter. Det finnes uavhengige, ideelle sertifiseringer som gir oversikt over hele verdikjeden, og som følger opp standarder for bærekraftig jordbruk, styrking av bondekooperativer og en bedre betaling til bøndene som dyrker råvarene.

Fairtrade er en av sertifiseringene som er tilgjengelig for norske matvareaktører og forbrukere her og nå. Boikott eller dårlig smak i munnen er ikke nødvendig. Bruk sertifiseringene og vit at du gjør en innsats for å redde liv og bidra til en bærekraftig råvaresektor!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!