BlodsbåndRebus i stormform

Sjuende Rebus-krim på norsk, og fortsatt like høyt nivå

BOK: Den fjortende John Rebus-romanen viser ingen tegn til at Ian Rankin har gått tom for ideer, dette er fortsatt kriminell skrivekunst på høyt nivå. Og selv om Rebus har blitt en sliten etterforsker på noenogfemti, er det fortsatt ingen grunn til å førtidspensjonere ham.«Blodsbånd» åpner med at Rebus ligger på sykehus med to stygt forbrente hender. Selv påstår han at han skåldet dem i badekaret i fylla, men ryktene går: Hans gode kollega Siobhan Clarke har blitt plaget av forbryteren Martin Fairstone, og Rebus banket ham forsiktig opp... før Fairstones rekkehus brått brant ned - med ham på kjøkkenet. Men har Rebus virkelig vært dum nok til å sette fyr på huset? Rebus\' disiplinære problemer er likevel ikke hovedintrigen i «Blodsbånd», det sentrale temaet dreier seg om en stygg skyteepisode. Den tidligere elitesoldaten Lee Herdman tok seg inn på en privatskole utenfor Edinburgh, drepte to gutter på 17 år og såret en 18-åring før han vendte geværet mot seg selv.

Arrogante typer

Saken virker opplagt, men Rebus og Clarke gjennomfører en rutinemessig etterforskning, mest for å finne ut hvorfor Herdman gikk amok. Det ene dødsofferet viser seg å være sønn av Rebus\' fetter, en person vår helt ikke har hatt mye kontakt med - han er en ensom ulv uten nære bånd av noe slag. Men etterforskningen går ikke helt uten problemer, for det dukker opp to arrogante typer fra militærpolitiet, og de er vant til å få operere uten innblanding fra sivilister.

Unik kriminalsaga

Ian Rankin har skrevet godt over et dusin bøker om John Rebus - den sekstende romanen kommer på engelsk i oktober - og det er på mange måter en unik kriminalsaga som folder seg ut. Og viktigst av alt er naturligvis den overbevisende persontegningen. John Rebus er kanskje satt sammen av mange litterære klisjeer, med sin langt framskredne alkoholbruk og en innbitt forakt for overordnede. Han er en usedvanlig troverdig men udiplomatisk person, som aldres med en slags rufsete verdighet.