Blodsbrødre

Noel Gallagher gir faen i Quart-festivalen. Det vil gjerne Liam Gallagher snakke om.

- OASIS ER IKKE NOELS BAND.

Berlin Arena, juni 2000: Liam Gallagher skal på scenen om en time. Noel Gallagher skal ikke på scenen om en time. Noel er nemlig på Ibiza. Liam er forbanna.

- Noel må finne ut om han vil være med i bandet eller ikke. Eller om han vil være med i bandet av og til. Jeg vil være med i bandet hele tida. Og resten av bandet vil være med, de også. Man kan ikke spille i band i helgene og sånn. Du må ville noe, for helvete. Eller drite i det. Men jeg savner ham, altså. Jeg gjør faktisk det.

OASIS KOMMER TIL QUART som et amputert band. For halvannen måned siden annonserte Noel at han ikke gidder å være med på bandets «oversjøiske turnévirksomhet». Det innebærer at han er med når Oasis spiller i Storbritannia. Men når Oasis skal over sjøen, for eksempel til Kristiansand, gidder han ikke. Noel er visstnok drittlei supingen til Liam og vil mye heller ligge ved Middelhavet og drikke paraplydrinker. Quarts PR-sjef Pål Hetland er ikke helt fornøyd med situasjonen:

- Magefølelsen er ikke direkte behagelig. Dette blir litt som å kjøpe en triniton og ikke få med fjernkontrollen.

Liam Gallagher mener det ikke blir noen forskjell. Han mener konsertopplevelsen blir den samme:

- Det handler om låtene, ikke sant. Hvis publikum ikke liker det de hører, får de heller få pengene tilbake.

- Har du noen gang tenkt på å forlate bandet sjøl?

- Jeg veit ikke. Jeg synes låtene våre rocker hardt. Og jeg ville aldri sluttet for godt. Jeg elsker Oasis. Jeg elsker Oasis noe inni helvete, hvis du skjønner hva jeg mener. Og jeg har lyst til å lage et nytt album.

- Tror du Noel vil komme tilbake?

- Absolutt. Han kommer jo tilbake for å spille under konsertene våre på Wembley. Da må vi sette oss ned og finne ut om han vil være med i bandet eller ikke. Folka i bandet vil fortsette å lage musikk. Vi hadde to forpulte års pause, ikke sant. Vi har satt sammen et nytt album, for faen. Jeg har i hvert fall lyst til å fortsette å lage musikk. Jeg har ikke lyst til å være på en helvetes turné og deretter ta et forpult års pause. Det er noe forbanna tull å sitte på ræva på den måten. Jeg har lyst til å lage et nytt album . Vi har sangene allerede. Det er bare å spille det inn, for faen. Det er dét jeg blir betalt for. Jeg spiller i et band, jeg er sulten på å spille i band. Men det er tydeligvis ikke Noel.

- SÅ HVORDAN VIL KONSERTENE BLI UTEN HAM? - Dere får se en helvetes pen vokalist. Og så får dere punk-rock og massevis av kule låter. Konsertene kommer til å bli jævla gode. Fordi vi er et stort band. Vi klarer oss godt uten Noel. Det er ikke nødvendig å bekymre seg.

- Du er ganske sjølsikker nå. Men så har du jo også sagt at du er født til å være rockestjerne.

- Jeg har sagt det siden jeg var fem, ikke sant. Det er ikke arrogant å si noe sånt. Jeg var faktisk født til å være stjerne. Vi er alle sammen noen helvetes stjerner. Hva er problemet med det? Det er ikke noe egoistisk ved å tenke sånn. Hvis det er noen som skal kalles egoister, så er det de som ser seg sjøl i speilet hele tida. Jeg har beina på bakken, jeg. Og jeg skal fullføre konsertene mine.

- Så dette er ikke slutten for Oasis?

- Nei. Vi skal gå inn i et forbanna studio og spille inn et helvetes nytt album. Om det er mine sanger eller Noels sanger, driter jeg i. Det blir uansett et nytt album.

- Hvordan vil Oasis høres ut i framtida? Du sa en gang at hvis et band begynner å synge om småbarn, så er det slutten på rock'n'roll. Og nå synger dere sangen «Little James» hele tida...

- Hvem har sagt det? Jeg? Overhodet ikke. Dessuten handler ikke «Little James» om en liten gutt, heller. Den handler om meg. Og en liten guttunge og en mor. Det er en historie, ikke sant. Jeg sier ikke «jeg elsker deg, jeg elsker deg, jeg elsker deg». Det er en historie om selve livet, for faen. Det er bare tittelen som heter «Little James.» Men du har tydeligvis ikke forstått noe som helst.

LIAM ER SUR NÅ. Broren har forlatt ham, han skal selge huset sitt i London, engelsk presse spekulerer i at forholdet til kona Patsy Kensit er over. Det er på høy tid å fyre av siste spørsmål:

- Hvem tror du kommer til å vinne fotball-EM, Liam?

- Jeg tror de helvetes nederlenderne kommer til å vinne. Det er det jeg tror.

eivind.eidslott@dagbladet.no

FORBANNA: -Jeg elsker Oasis noe inni helvete, sier Liam Gallagher. Broren Noel gjør tydeligvis ikke det.