KOMMENTARER

Blodskriften på veggen

Terroren øker, og den kommer nærmere. Vi må handle. Da gjelder en regel: Stol aldri på dem som har enkle svar.

TERRORPÅSKEN:Både Lahore og Brussel ble rammet av terror denne påsken. Foto: Xinhua / Sipa / NTB Scnpix
TERRORPÅSKEN:Både Lahore og Brussel ble rammet av terror denne påsken. Foto: Xinhua / Sipa / NTB Scnpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det ble en blodig påske. Tirsdag smalt terrorbombene i Brussel og tok livet av 35 personer. Søndag gikk en selvmordsbomber mot barnas lekeplass i en park i Lahore, Pakistan. Minst 72 ble drept og over 300 skadd. Den Islamske staten (IS) har påtatt seg ansvaret for drapene i Belgia. En fraksjon innen pakistansk Taliban, som tidligere skal ha hatt bånd til IS, sier den står bak selvmordsbomberen i familieparken. Målet var angivelig kristne som feiret påske. Det vi ser er den islamistiske terrorens to hovedspor: De fleste terroraksjoner skjer i muslimske land, men mål i Vesten øker i omfang og betydning. Terrorangrepet på Paris 13. november 2015 etterlot 130 døde og 368 skadde, og var et vendepunkt. Flere av terroristene hadde bakgrunn fra krigen i Syria, og IS tok med blodsvulmende, religiøs pompøsitet ansvar for massakrene. Nå gjentok det samme seg i Belgia med en tydelig retning: Det blir flere, alvorlige terrorangrep i Europa. Like klart er det at Norge er i faresonen, slik PST slo fast i sin årlige trusselvurdering.

Forskere og andre spesialister mener å se et skifte i den strategi IS benytter seg av. En rapport fra de to norske terrorforskerne Thomas Hegghammer og Petter Ness analyserte terrorangrep foretatt i vestlige land i perioden fra januar 2011 til juni 2015. De gjorde to hovedfunn. Mot slutten av den perioden som ble analysert, var det en markant økning i terroraksjoner som kunne knyttes til IS. Dette skjedde etter tydelige oppfordringer til terror fra ledelsen i IS, men initiativ og gjennomføring var i all hovedsak lokal. De langt større aksjonene i Paris og Brussel, som inntraff etter forskernes analyse, tyder på at IS nå har iverksatt en global terrorstrategi der mål i vestlige land er sentrale. Før angrepet i Paris uttalte en IS-leder at Vesten «ikke hadde sett noen ting ennå». Det var i overensstemmelse med samtidige trusler fra IS: «Vi skal erobre deres Roma, knuse korsene deres og gjøre kvinnene deres til slaver».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer