Blodslitet som fikk ham tilbake i ringen

Mickey Rourke gjør wrestling-suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I kveld kan publikum på Tromsø Filmfestival få oppleve det mange betrakter som Mickey Rourkes definitive tilbakekomst til det store lerretet.

I filmen «The Wrestler» spiller Rourke (56) en eldet, herjet fribryter som vender tilbake til ringen, en rolle som virker som skapt for den eldede, herjede skuespilleren.

For selv om Rourke jevnlig har vært innom en rekke filmer (som «Sin City») siden han la opp filmkarrieren for å satse på tungvektsboksing på nittitallet, har «The Wrestler» - og den ekstremt gode mottagelsen filmen har fått - nå åpnet mange nye dører for skuespilleren som mange allerede hadde glemt.

Oscar-favoritt
Forrige uke mottok Rourke en Golden Globe for beste mannlige skuespiller for sin rolle som Randy «The Ram» Robinson, en fribryter som 20 år etter sin storhetstid i helgene kjemper mot andre fribrytere, og hver dag kjemper med hverdagene og en skrantende helse.

Rollen har også gitt ham nominasjoner til både en BAFTA- og en SAG-pris. I tillegg er han et hett navn i forkant av årets Oscar-utdeling om en måneds tid.

Bak filmen står Darren Aronofsky, som også regisserte «Requiem for a Dream» og «The Fountain», og som nå er i gang med en ny «Robocop»-film.

Ville ha Cage
Aronofksy hadde i utgangspunktet Rourke i tankene da han gikk i gang med «The Wrestler», men investorer skal ha overtalt ham til å velge Nicholas Cage i stedet. Cage var lenge aktuell i rollen, men Aronofsky valgte til slutt å droppe Cage til fordel for Rourke - og med det forsvant også en stor del av investorpengene.

ANNEN KJENNING: I «The Wrestler» dukker også Marisa Tomei opp i rollen som stripper.
ANNEN KJENNING: I «The Wrestler» dukker også Marisa Tomei opp i rollen som stripper. Vis mer

I et intervju med CBS forteller Rourke om sitt første møte med en svært ærlig Aronofsky:

- Vi hadde ikke kjent hverandre i fem minutter engang, og han kommer inn og sier at jeg har ødelagt karrieren min i femten-tjue år, og at jeg ikke får flere roller. Hva skjedde, spurte han, hvorfor kortsluttet du, forteller Rourke.

- Jeg tenkte, Gud, dette har jeg hørt før. Han sa at han prøvde å få laget en film med meg, men at ingen ville legge penger på bordet fordi de ikke stolte på meg. Så sa han, mens han pekte den lille fingeren mot ansiktet mitt: «Hvis jeg kan få laget denne filmen med deg, vil du høre på alt jeg sier, gjøre alt jeg ber deg om, ikke fly rundt hele natta - og jeg kan ikke betale deg», sier Rourke og tenkte:

- Huh, han en smart, han har baller - dette er min type fyr.

Preget av boksing
Rourke hadde etter sin boksekarriere en kropp som var som skapt for rollen som fribryter - men også et herjet ansikt fra mange slag. Han har de siste årene vært beryktet for å havne i trøbbel, og ble ifjor blant annet arrestert for fyllekjøring. I mange år var Rourke langt nede.

- I tolv år var jeg helt alene. Jeg hadde mistet alt. De tre personene som sto meg nærmest - min bror, bestemor og ekskone - var ikke der lenger. Jeg hadde ingen ekte venner. Jeg møtte et par jenter, hovedsakelig russiske strippere, men lette ikke etter en kjæreste, sier Rourke i et åpenhjertig intervju med New York Times.

REGISSØR: Darren Aronofsky.
REGISSØR: Darren Aronofsky. Vis mer

Hans rollefigur Randy i «The Wrestler» har heller ikke mange rundt seg, og bruker etterhvert mye tid i forsøket på å komme nærmere sin strippende venninne Cassidy (spilt av Marisa Tomei) og datteren han ikke har hatt kontakt med på mange år (spilt av Evan Rachel Wood). Og selv om Rourke og «The Ram» åpenbart har mye til felles, trives Rourke bedre alene enn rollefiguren sin.

- Jeg ble temmelig sjokkert da jeg skjønte at det var helt ok å være alene. Jeg er fortsatt det. Jeg er mer komfortabel alene enn det Ram er, han føler konstant at det ikke er noe håp. Det eneste problemet er hvem jeg skal dele de gode tingene som skjer med meg med? Hundene, tipper jeg, sier Rourke til New York Times.

Det var også hundene Rourke takket da han vant Golden Globe forrige uke, ettersom disse alltid hadde vært der for ham.

Mørke steder
Rourke innrømmer i intervjuet med CBS at han var usikker på om han orket å jobbe så hardt som filmingen av «The Wrestler» ville innebære, og om han ville besøke det han beskriver som de «mørke stedene» på nytt.

Men Aronofsky klarte å overbevise Rourke, noe som han neppe nå angrer på.

Om han mottar en Oscar for beste mannlige hovedrolle, får vi vite den 22. februar i år. Uansett virker det som om Rourke igjen er inne i varmen i Hollywood, med kommende filmer som «Iron Man 2» og «Sin City 2» kommende neste år.

«The Wrestler» har norsk kinopremiere den 13. februar.

GJORDE ALT SELV: Mickey Rourke gjorde alle stuntene i «The Wrestler» selv.
GJORDE ALT SELV: Mickey Rourke gjorde alle stuntene i «The Wrestler» selv. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer