Blodsugeren vi ikke blir lei

Få litterære skikkelser er mer seiglivet enn blodsugeren Dracula, som nå dukker opp på Oslo Nye Teater.

Med utgangspunkt i en myte fra rumensk historie har Dracula overlevd inn i vår egen tid - ikke minst gjennom en sann flod av filmer, tegneserier, populærromaner og TV-serier. Hvem er han egentlig?

  • Turister med sans for Dracula-fenomenet strømmer hvert år til den rumenske provinsen Transylvania, der 1400-tallstyrannen Vlad Dracula (av dracul, djevel) moret seg med drap og tortur. Rundt 40000 ofre led en ond skjebne under hans enevelde, mange av dem ble spiddet levende på stake. Mange slott i området gir den rette stemningen av grøss og uhygge. Er man heldig, er det tordenvær i området.
  • Historien ble gjenfortalt i skjønnlitterær form av flere forfattere, blant dem lord Byron, før iren Bram Stoker lagde sin hyllest til fenomenet og skrev romanen «Dracula» i 1897. Seinere er tradisjonen videreført av blant andre forfatteren Anne Rice.
  • I 1922 kom den første filmen, den tyske «Nosferatu», regissert av F.W. Murnau og med skuespilleren Max Schreck (!) i hovedrollen. Filmen ble banebrytende med sine ekspresjonistiske og angstfylte svart-hvitt-visjoner. To år seinere ble «Dracula» for første gang satt opp på teaterscenen i England. Stykket fikk snart sin Broadway-variant, med Bela Lugosi i hovedrollen. Den samme Lugosi fikk sju år seinere æren av å spille hovedrollen i Hollywood-versjonen «Dracula» og la grunnlaget for en lang karriere som helt i skrekkfilmer av vekslende kaliber.
  • Og det er selvsagt gjennom filmen Dracula har satt sine mest varige spor. Filmene har vekslet fra klassiske kalkuner til utsøkte visjoner av gotisk skrekk. Titlene har signalisert at det dreier seg om Dracula, hans datter, hans sønn, hans hus, hans grav, hans bruder, hans forbannelser, hans store kjærlighet og så videre. Han har møtte Abbott og Costello og Billy The Kid, han er blitt filmet av Werner Herzog, Francis Ford Coppola og Andy Warhol. Blant legendariske Dracula-skikkelser fins alle fra Klaus Kinski til David Niven, fra Christopher Lee til Gary Oldman. Mørkets prins, som han også kalles, har hogd, sugd, smattet og svingt seg med mørk kappe gjennom de utroligste strabaser i sin utrettelige jakt på blod.
  • I vår tid er vampyrjegeren den nyeste utviklingen, med TV-serien «Buffy - vampyrenes skrekk» og filmer som «Blade» og «John Carpenter's Vampires». Personlig venter jeg bare på at noen skal lage «Dracula hos reguleringstannlegen».