Tilbake-til-naturen-prosjektet er en bløff som kan få alvorlige konsekvenser, skriver Egil Ulateig. 
Tilbake-til-naturen-prosjektet er en bløff som kan få alvorlige konsekvenser, skriver Egil Ulateig. Vis mer

Bløffen om den rene naturen på Dovrefjell

Hvem har ansvaret når Forsvaret trekker seg ut? 

Meninger

Lederen for det enorme prosjektet med å rense Hjerkinn skytefelt for blindgjengere og andre typer eksplosiver, Pål Skovli Henriksen, serverer beviselige usannheter i et intervju i Dagbladet 11. mai.

Så å si alt han uttaler om prøvene på Hjerkinn med den avanserte Foerstermetoden og 3d-Georader er feil. Den groveste usannheten er at testen de tyske ekspertene gjennomførte ikke ble verifisert. Den tidligere prosjektlederen for prosjektet fikk rapporter om prøvene. Det avslørende resultatet fra feltet i Grisungdalen er nøye dokumentert. Dette vesle området var erklært klarert av Forsvaret. Til tross for det ble det funnet sju eksplosive gjenstander nede i bakken.

Det er også helt feilaktig at Foerstermetoden vil ta for lang tid. På den tiden testen ble foretatt kunne de rekke over 25 mål på noen timer, på vinterstid. Man behøver ikke å undersøke alle de 165 kvadratkilometerne. De farlige restene ligger på våtmarksområder og i kjerr, ikke på toppen av fjellknauser. Forsvaret fortsetter også å hevde at gjenstandene nede i bakken ikke vil komme opp. Men det vil de gjøre i Dovrefjellnaturen. Det vet vi bønder under Dovrefjell som rydder stein på jordene hver vår.

Forsvarsbygg har hele tiden visst at det enorme prosjektet i høyeste grad er kontroversielt. Derfor vil de helst få drive i fred. Og det har de dessverre fått. Ingen uavhengig instans kontrollerer hva de gjør.

Tilbake-til-naturen-prosjektet er en bløff som kan få alvorlige konsekvenser. Spørsmålet mange her stiller er: Hvem har ansvaret for området når Forsvaret erklærer at de trekker seg ut? Prosjektiler vil garantert komme til syne i tiår framover og minne oss om ødeleggelsen av det storslåtte fjellområdet, som startet for 90 år siden. De kan skade mennesker og dyr.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.