Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Folkeopplysningen»

Bløffet om ulveangrep på Lillestrøm skole

Kringkastingsrådet behandler NRKs «fake news»-kontrovers.

Del på Twitter Del på epost Kringkastingsrådet har mottatt 18 klager på Folkeopplysningens halvår lange forsøk på å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående. Vis mer

I forbindelse med skolevalget på Lillestrøm videregående skole har Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm» siden mars i år hatt som mål å lure ungdommene til å stemme Senterpartiet.

Det er «Folkeopplysningen» og programleder Andreas Wahl som står bak det som skal bli et tv-program i høst.

Ville påvirke skoleelever

I dag blir «Folkeopplysningen»s manipulering av skolevalget på Lillestrøm videregående behandlet av Kringkastingsrådet.

Ved bruk av falske nyheter, valgomater og brukerprofiler har hensikten vært å påvirke utfallet av skolevalget. Se direktesendingen fra K-rådet øverst i saken.

Dette ble det et ramaskrik av. Politikere, valgforskere og meningsmann reagerte sterkt på denne regisserte desinformasjonen for å sette søkelys på «fake news» - og spesielt at NRK sto ansvarlig fot dette.

- En skikkelig ripe i lakken

- En fundamental svikt. Dette er lite overveid og jeg mener det påfører NRK en skikkelig ripe i lakken, og er med på å undergrave seriøsiteten ved skolevalg, a statsviter og valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet 4. september, da «fake news»-stuntet ble kjent.

Jan Egil Ådland, prosjektredaktør for «Folkeopplysningen» i NRK forstår at eksperimentet engasjerer og provoserer.

- Jeg mener at denne saken er viktig, og at den i større grad enn å ødelegge gir unge og andre redskaper til å styrke kritisk tenkning. Dette er en viktig del av samfunnsoppdraget til NRK, som blant annet er å styrke og beskytte demokratiet, uttalte Ådland til Dagbladet.

«Make Lillestrøm Great Again»

- Dette handler om kjernen i opplysningsoppdraget til NRK, sier prosjektredaktør i NRK Jan Egil Ådland på direkten i K-rådet, og legger til at han er glad for å kunne stå her i dag og forklare bakgrunnen for forsøket.

Sammen med Lasse Nederhoed og Tor Erik Olsen, produsenter i Teddy Tv, forklarte Ådland om bakgrunnen.

- Stikkord er manipulasjon. Fakta er en truet størrelse. Sosiale mediers skyggesider blir stadig tydeligere. Dette handler om de største trusselen mot vårt demokrati, og som vi ville lage et program om. Derfor ville vi prøve å påvirke et demokratisk valg i Norge, et skolevalg, sier produsent i Teddy Tv, Lasse Nederhoed, i K-rådet.

Tor Erik Olsen, produsent i Teddy Tv, sier på direkten i K-rådet at det var aldri snakk om å hjernevaske elevene - men at de ville «gjøre Lillestrøm Great Again».

- NRKs plattformer ble aldri brukt til å spre falske nyheter, sier Olsen.

Bløffet om ulveangrep

For å sjekke hvordan responsen ville være på en «fake video», lagde produsenten en film der en katt blir funnet drept på Lillestrøm skole, og en levende ulv som løper fra åstedet. Videoen blir lekket til noen elever, og i løpet av et døgn har hele skolen sett videoen.

- Halvparten av elevene trodde dette bare fake, den andre halvparten trodde videoen var ekte.

For og imot

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og medlem av Kringkastingsrådet støttet NRK fullt ut, og mente at NRK har måttet tåle unødvendig sterkt press fra høyeste politisk hold.

K-rådsmedlem Trude Drevland var av en annen oppfatning.

- Min klare oppfatning er at dette ikke troverdig journalistikk - en ikke riktig vurdering av NRK, uttalte Trude Drevland.

Flere i rådet mente at dette var problematisk, selv om at det er viktig å sette et søkelys på falske nyheter i mediene. Det ble gjort i «det godes hensikt», men feil arena å utforske det på, konkluderer flere av rådsmedlemmene med.

- Jeg er spesielt opprørt

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland ble rasende da hun fikk rede på dette. Slik reagerte hun i Dagbladet:

- Dette er veldig alvorlig.

- Regjeringen bruker mye krefter på å advare om «fake news», og jeg trodde NRK hadde samme intensjon som oss. Jeg er spesielt opprørt over at NRK uten samtykke har misbrukt og misledet unge mennesker som for første gang skal delta i demokratiet vårt, uttalte hun.

Også statsminister Erna Solberg gikk ut i mediene og kritiserte NRK. Hun mente at dette kan gå ut over troverdigheten til statskanalen.

Slår tilbake på Erna

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener at han burde ha vært informert om programmet, i lys av ettertidas reaksjoner.

- Det har mildt sagt vært en stor debatt i to uker.

- Først når programmet kommer, kan vi evaluere og se hva vi har lært. Ambisjonen har vært å skape diskusjon og refleksjon - det har vært målsettingen, sier kringkastingssjefen i møtet.

Skaper det større eller mindre tillit til NRK, er et spørsmål som er blitt reist?

- «Folkeopplysningen» og denne type programmer er vårt svar på stimulere til å treffe ung målgruppe, sier Thor Gjermund Eriksen, og avviser at dette kan ha påvirket lokalvalget i Lillestrøm.

Han reagere også på at statsminister Erna Solberg, ikke fordi hun mente at dette er galt, men at hun dro fram finansieringsmodellen til NRK og mente at det gjorde «fake news»-forsøket verre.

- Hadde jeg vært statsminister, ville jeg vel ha ordlagt meg annerledes, sa han fra talerstolen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media