Blogger om voldtekt og psykiatriske innleggelser

Nå vil Ida Jackson lære andre om sosiale medier.

BLOGGFORFATTER: Ida Jackson har blitt kåret til Norges beste blogger flere ganger. Nå deler hun sine erfaringer i boka «Sosiale medier — hvordan ta over verden uten å gå ut av huset». Foto: ERLING HÆGELAND
BLOGGFORFATTER: Ida Jackson har blitt kåret til Norges beste blogger flere ganger. Nå deler hun sine erfaringer i boka «Sosiale medier — hvordan ta over verden uten å gå ut av huset». Foto: ERLING HÆGELANDVis mer

(Dagbladet): Ida Jackson (23) har blitt kåret til Norges beste blogger fem ganger. Tusenvis av nordmenn har lest blogginnleggene hennes, om alt fra poesi til politikk. Men også om voldtekten hun ble utsatt for som fjortenåring, og psykiatriske innleggelser.

Nå deler hun sine netterfaringer i boka «Sosiale medier — hvordan ta over verden uten å gå ut av huset».

- Jeg fikk ideen til boka under twitterboomen i 2009. Til da hadde blogging vært en litt en sær greie, og plutselig var det fullt av nyslåtte PR-rådgivere som hadde blogget i fire uker, skrevet tre Twitter-innlegg og solgte dyre råd, sier Ida Jackson.  

Deler tabber I boka ville hun skrive om internett «fra innsiden», samt fortelle om alle tabbene hun har gjort og sett - slik at andre kan unngå dem. Som eksempel på nybegynnerfeil, nevner hun sitt første forsøk på en bloggpost - et innlegg der hun tømte seg selv «i en eneste lang og usammenhengende klump». Det ble raskt slettet.

Men egentlig er det nesten ingen grenser for hvor selvutleverende en kan være i en blogg, mener hun.

- Jeg tror måten folk skriver om ting er alfa omega. Noen av de beste bloggene jeg har lest, er av folk som har skrevet veldig bra og gjennomtenkt om tabuemner, sier hun, og nevner blant andre avdøde Regine Stokke, som blogget om kreft, og Gunn Hild Lem, som skrev om å miste ektemannen Steinar Lem.

Skrev sykehusanmeldelser
Hun har selv skrevet om tabubelagte temaer. I 2007 fortalte hun på bloggen om hvordan hun ble voldtatt av en bekjent på fest seks år tidligere. Hun har også skrevet mye om sin bipolare lidelse, deriblant rapporter fra innleggelser og personlige vurderinger av psykiatriske sykehus. Det angrer hun ikke på.

- Jeg ville definitivt skrevet «gale damen»-innleggene på nytt. De var med på å endre hvordan folk snakket om psykiatri i offentligheten. Men om jeg skulle skrevet dem på nytt, ville jeg nok vært mer bevisst på at jeg ville få en sånn autoritetsstatus. Jeg tenkte ikke på at folk ville få opp meg når de googlet «bipolar lidelse».

- Hvordan har det påvirket deg å oppleve at så mange vet så mye om deg?

- Jeg tror ikke folk egentlig vet så mye om meg. Det de kjenner til er det jeg har valgt å vise fram i en veldig redigert versjon. Når jeg skriver på bloggen, vet jeg at jeg går på scenen og snakker til en stor forsamling, sier hun.

Personvernsbrudd i mammablogger
Ikke alle bloggere er like bevisste på at de har et publikum. Jackson tror den store debatten om sosiale medier framover, vil handle om hvordan folk utleverer barna sine.

- Mange mammabloggere skriver ting jeg mener er personvernsbrudd, men som i deres miljøer er sosialt akseptert og hyggelig. For eksempel det å dokumentere barnets ADHD-problemer eller konflikter med skolen. Det verste jeg har sett var en krangel i et kommentarfelt om en barnefordelingssak.

- Jeg tenker at jeg ikke har rett til å utlevere andre enn meg selv og hunden min.