Anne Brith Davidsen

«Bloggerne»-Anne Brith har tjent 240 000 kroner på dette bildet

Det er ikke vanskelig å søke på nett etter bilder som kan brukes, sier opphavsrettsekspert.

POPULÆR: Dette bildet har Anne Brith Davidsen tjent 240 000 kroner på – fra folk som har brukt det uten å ha rettighetene. Dagbladet bruker bildet med bloggerens tillatelse. Foto: Anne Brith Davidsen
POPULÆR: Dette bildet har Anne Brith Davidsen tjent 240 000 kroner på – fra folk som har brukt det uten å ha rettighetene. Dagbladet bruker bildet med bloggerens tillatelse. Foto: Anne Brith Davidsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Utrolig nok, men denne kaken er den kaken jeg har tjent mest på å «bake»», skriver Anne Brith Davidsen på Instagram.

Kaka det gjelder har 17. mai.-tema, og bilder av den har blitt misbrukt helt siden 2014. Davidsen, som er blogger og kjent fra TV 2-serien «Bloggerne», oppdager stadig at folk har brukt hennes bilde – uten å spørre om lov og uten å betale for bruken.

Bilder som dukker opp i sosiale medier eller etter et Google-søk er nemlig beskyttet av opphavsretten.

Høysesong for bildetyveri

Selv om hun har fakturert de som har brukt bildet uten å ha rettighetene til det for hele 240 000, kunne bloggeren ønske hun var akkurat denne inntektskilden foruten.

- Jeg ville helst ikke vært i denne situasjonen. Så ærlig må jeg være, sier hun til Dagbladet.

Det er mange som bare napper bildet fra Google, forteller Davidsen. Nå som det nærmer seg nasjonaldagen er det igjen høysesong for at bildet av 17. mai-kaka blir misbrukt, og Davidsen har allerede fakturert fire aktører i 2018.

- Det er store aktører jeg har måtte gå i kamp med, som Rema 1000 og store hotellkjeder. Det året det sto på som verst var det ikke mange som var happy på meg, sier bloggeren.

LEI BILDETYVERI: Blogger Anne Brith Davidsen sender faktura til alle som bruker hennes bilder uten å ha kjøpt rettighetene. Her er hun på Vixen Blog Awards 2016. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
LEI BILDETYVERI: Blogger Anne Brith Davidsen sender faktura til alle som bruker hennes bilder uten å ha kjøpt rettighetene. Her er hun på Vixen Blog Awards 2016. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Vis mer

Rema 1000 er et av selskapene som har gjort opp for seg, etter at en kjøpmann brukte Davidsens bilde på den lokale Rema 1000-butikkens Facebook-side for tre år siden.

- Vi i Rema 1000 er opptatt av å ivareta opphavsretten og åndsverkloven. Vi har egen opplæring i bruk av sosiale medier for å sikre god kjennskap til dette. Tilfellet med Anne Brith Davidsen sitt kakebilde for tre år siden er svært beklagelig, og vår kjøpmann tok ansvar og gjorde opp for feilen som var begått, skriver Ann-Kristin Pettersen i Rema 1000 i en e-post til Dagbladet.

Ifølge Aftenposten hadde også Hurtigruten stjålet bildet av bloggerens 17. mai-kake. Selskapet gjorde opp for seg i etterkant.

PÅ LETING: Anne Brith Davidsen er på leting etter den perfekte mannen, og hun legger ikke skjul på at hun bruker apper for å finne ham. Video: Vis mer

- Undergraver markedet for fotografer

Olav Torvund er jussprofessor ved Universitetet i Oslo og ekspert på opphavsrett, mener mange ikke er så nøye når de finner bilder på Internett.

- Den som har opphavsrett til et bilde har enerett på å bruke dem og på å gjøre dem tilgjengelig for allmennheten. Jeg kan ikke bare ta et bilde fra Dagbladet og bruke det på min blogg, sier Torvund.

Han vil ikke uttale seg om prisnivået på rettighetene til bilder, men viser til at det er vanlig praksis å fakturere det dobbelte når noen har brukt bilder uten lov.

- Jeg vil tro det blir stadig vanskeligere å leve som fotograf. Det undergraver markedet for fotografer når bilder blir brukt uten vederlag. Det er ikke vanskelig å søke på nett etter bilder som kan brukes, sier han.

- Det skader aldri å spørre

Mange bilder blir nemlig lagt ut under forskjellige Creative Commons-lisenser, som reguleres om fotograf må krediteres, om bildene kan brukes til kommersielle forhold og liknende. Torvund forteller at han selv bruker Googles bildesøk for å finne bilder han kan bruke på bloggen sin.

Hvis du trykker på «verktøy»-knappen, får du nemlig alternativet «bruksrettigheter». Der kan du stille inn søket, så du finner bilder som passer ditt formål.

- Eller så har jeg spurt fotografen og selvfølgelig kreditert. Jeg har ikke hatt noen problemer de gangene jeg har spurt om å bruke få bilder på bloggen. Det skader aldri å spørre.

- Ta kontakt!

Anne Brith Davidsen mener også at folk som ønsker å bruke bilder, bør ta kontakt så de kan kjøpe rettighetene til det. Men spør de om bildet av 17. mai-kaka, anbefaler hun heller et bilde som ikke er forbundet med brudd på opphavsretten.

- Man skulle tro hele Norge hadde fått med seg dette nå, men det er mange som kontakter meg og har lyst til å bruke bildet. Da opplyser jeg om at det er et omdiskutert bilde og at de kan få negativ oppmerksomhet.

- Kommer du til å fortsette å fakturere de som bruker bildet uten å ha rettighetene til det?

- Ja ja, selvfølgelig. Jeg tenker bare «Mmm, 6000 kroner, ding ding». Jeg fakturerer normalt 3000 kroner, men når man stjeler blir det dobbel faktura. Nå har jeg blitt trygg i det, så trusler biter ikke på meg.

Forhandler på pris etter bruk

Davidsen har beskjeden klar til de som først stjeler bildet, for å så prøve å forhandle på prisen når hun fakturerer dem.

- Hvis du går på Rema 1000 og stjeler en sjokolade, kan du ikke etterpå si at den ikke er verdt åtte kroner, den er bare verdt to kroner.

Men kan Dagbladet bruke bildet i en sak om bildetyveriet? Ja, sier Davidsen.

- Det er forskjell på bruk i en redaksjonell sak og i en kampanje i markedsøyemed.

Beskyttet av opphavsrett

Davidsen er ikke den første som sender ut fakturaer til de som bruker bildene hennes uten å ha kjøpt rettighetene.

I 2016 skapte det stor oppmerksomhet da flere idrettslag fikk en regning for å ha brukt et bilde av et flagg, uten å ha spurt fotografen om tillatelse. Et av idrettslagene fikk regning på 10 000 kroner, skrev Bergens Tidende.

- Det er en massiv kilde til frustrasjon når noen tar bildene dine og publiserer dem videre slik at andre igjen tar dem og publiserer videre og videre helt uten tanke på at dette er et åndsverk som tilhører noen, skrev fotografen i en e-post til avisa.

Olav Torvund mener det burde være enkelt å finne bilder av et norsk flagg uten å bryte opphavsretten.

- Eller så kan man ta bilde av et norsk flagg ved en passende anledning, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer