Anne Brith Davidsen

«Bloggerne»-Anne Brith har tjent 240 000 kroner på dette bildet

Det er ikke vanskelig å søke på nett etter bilder som kan brukes, sier opphavsrettsekspert.

POPULÆR: Dette bildet har Anne Brith Davidsen tjent 240 000 kroner på – fra folk som har brukt det uten å ha rettighetene. Dagbladet bruker bildet med bloggerens tillatelse. Foto: Anne Brith Davidsen
POPULÆR: Dette bildet har Anne Brith Davidsen tjent 240 000 kroner på – fra folk som har brukt det uten å ha rettighetene. Dagbladet bruker bildet med bloggerens tillatelse. Foto: Anne Brith Davidsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Utrolig nok, men denne kaken er den kaken jeg har tjent mest på å «bake»», skriver Anne Brith Davidsen på Instagram.

Kaka det gjelder har 17. mai.-tema, og bilder av den har blitt misbrukt helt siden 2014. Davidsen, som er blogger og kjent fra TV 2-serien «Bloggerne», oppdager stadig at folk har brukt hennes bilde – uten å spørre om lov og uten å betale for bruken.

Bilder som dukker opp i sosiale medier eller etter et Google-søk er nemlig beskyttet av opphavsretten.

Høysesong for bildetyveri

Selv om hun har fakturert de som har brukt bildet uten å ha rettighetene til det for hele 240 000, kunne bloggeren ønske hun var akkurat denne inntektskilden foruten.

- Jeg ville helst ikke vært i denne situasjonen. Så ærlig må jeg være, sier hun til Dagbladet.

Det er mange som bare napper bildet fra Google, forteller Davidsen. Nå som det nærmer seg nasjonaldagen er det igjen høysesong for at bildet av 17. mai-kaka blir misbrukt, og Davidsen har allerede fakturert fire aktører i 2018.

- Det er store aktører jeg har måtte gå i kamp med, som Rema 1000 og store hotellkjeder. Det året det sto på som verst var det ikke mange som var happy på meg, sier bloggeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer