Sophie Elise Isachsens bok:

- Bloggerne er gull verdt for forlagene

Normalt har norske dokumentarbøker opplag på 2000. Sophie Elise Isachsens selvbiografi er det trykket 40 000 eksemplarer av.

FORFATTER: Forrige uke debuterte Sophie Elise Isachsen som forfatter. Mange har allerede sikret seg hennes selvbiografi. Foto: NTB Scanpix
FORFATTER: Forrige uke debuterte Sophie Elise Isachsen som forfatter. Mange har allerede sikret seg hennes selvbiografi. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag i forrige uke kom den selvbiografiske boka «Forbilde» ut, signert blogger og forfatter Sophie Elise Isachsen.

Boka har flydd ut av bokhandlene og har allerede nådd 14 000 solgte, skriver Isachsen på sin blogg.

I tillegg har «Forbilde» har et førsteopplag på 40 000 eksemplarer, det opplyser Cappelen Damm til Dagbladet.

- Med utgangspunkt i et gjennomsnittsopplag for en norsk dokumentarbok, som ofte ligger på 2000 eksemplarer, har vi nå trykket 40 000 i førsteopplag. Det har vi gjort basert på forhåndsinteressen for boka, noe som sier mye. Det er et høyt opplag, men vi har tro på at det skal bli en av bestselgerne i høst, sier informasjonssjef i Cappelen Damm, Tone Hansen til Dagbladet.

Hun forteller videre at forlaget tror boka treffer bredere enn bare Isachsens blogglesere, og satser på at både blogglesernes familier og lærere vil ha interesse av den.

- FLINK PIKE: SOPHIE ELISE FØLER AT JONAS GAHR STØRE HAR TATT MANGE RIKTIGE VALG I LIVET SITT. - FØLER DU AT DU ER EN FLINK PIKE, AT DU ALLTID HAR GJORT DET RETTE? SPURTE HUN AP-LEDEREN DA DE MØTTES PÅ TOMANNSHÅND. VIDEO: ANTI Vis mer

- Ikke overraskende

- Det er selvsagt helt eksepsjonelt, både for en debutant og for sakprosaforfattere generelt å selge så mye, sier Dagbladets bokansvarlig, Marie Kleve.

Hun er likevel ikke overrasket over at boka har fått så god mottagelse.

- Når den langt mindre profilerte bloggeren Eirin Kristiansen kunne toppe boklista i sommer, er det klart Sophie Elises bok bør kan selge i bøtter og spann, sier Kleve.

Hun understreker at man kan like det eller ikke, bloggerne er gull verdt for forlagene.

Litteraturkritiker i Morgenbladet, Olaf Haagensen, mener det er gammelt nytt at forlag gir ut bøker med kjendiser i håp om å selge mer.

- Jeg tror det er mer interessant å undersøke hva det er Sophie Elise skriver om, og hvordan hun skriver om det, enn umiddelbart å avfeie dette som nok et utslag av vår selvopptatte kultur, sier Haagensen til Dagbladet.

Han synes opplags- og salgstallene høres svært høye ut for en debutant.

- Jeg tror det kan komme av at Sophie Elise allerede er kjent og har en stor leserkrets gjennom bloggen sin. Kanskje har det også å gjøre med at dette er en type tekst det ikke er så mange av i det litterære kretsløpet av fra før, sier Haagensen.

- Ærlighet selger

- Jeg tror det handler om den ekstreme ærligheten Sophie Elise Isachsen utviser både på bloggen sin og nå også i boka, sier Siri Morland, redaktør for Ubok.no, et uavhengig nettsted som setter fokus på ungdomslitteratur.

Morland mener det er gjenkjennelseseffekten, og at Isachsen ikke opprettholder noen fasade, men viser sårbarhet, som treffer leserne.

- Dessuten kommer boka midt i ei tid da ungdom og psykiske lidelser er i fokus, noe som både er viktig og riktig, sier Morland.

Siri Morland har inntil nylig hatt en stilling i Cappelen Damm, men har ikke vært involvert i prosessen rundt Isachsens bok.

Åpenhjertig

Sophie Elise Isachsen skriver åpent om livet sitt. Hun skriver blant annet om selvskading, mobbing, og om et usunt forhold til sitt eget utseende.

Boka har fått middelmådige kritikker. Dagbladet trillet en treer på terningen, mens VG ga boka en firer.

Likevel er det svært mange som har sikret seg boka for å lese mer om Harstad-jenta som har blogget siden 2010.

STOLT: Sophie Elise Isachsen (21) har allerede solgt 14 000 bøker. Foto: Scanpix
STOLT: Sophie Elise Isachsen (21) har allerede solgt 14 000 bøker. Foto: Scanpix Vis mer

- Stolt

bloggen sin skriver Isachsen at hun allerede vurderer å skrive en ny bok fordi lanseringsfesten var så morsom.

Videre skriver hun at hun har lyst til å feire mer, og at det er god grunn til å gjøre nettopp det.

« (...) Det er sykt gøy, og jeg er så stolt og glad for at dere liker den så godt.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer