LIKER IKKE HOMOFILE: Vitaly Milonov er en russisk politiker, kjent for sin politikk og meninger mot skeive. Foto: NTB Scanpix
LIKER IKKE HOMOFILE: Vitaly Milonov er en russisk politiker, kjent for sin politikk og meninger mot skeive. Foto: NTB ScanpixVis mer

The Barents Observer

- Blokker denne avisa til helvete

Russland liker ikke at en homofil samisk mann får fortelle sin historie.

Nettavisen The Barents Observer er blokkert i Russland, etter at det russiske medietilsynet i januar reagerte på et intervju med en homofil samisk mann.

Fra og med tirsdag morgen har nettavisen vært utilgjengelig for russiske lesere, skriver nettavisen The Barents Observer.

Vitaly Milonov, som er medlem i underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, har gått hardt ut mot nettavisen. Han har uttalt at avisen bør blokkeres, og at diplomatiske grep bør tas dersom publisering av lignende materiale, som også er på russisk, fortsetter.

INTERVJUET: Dan Eriksson fortalte sin historie. Foto: Faksimile
INTERVJUET: Dan Eriksson fortalte sin historie. Foto: Faksimile Vis mer

- Blokker denne avisa til helvete. Den representerer degenerering og forråtnelse. Ideologien og leserne baseres på folk med en skeiv psyke, sier Milonov i et intervju med et russisk nyhetsbyrå, ifølge The Barents Observer.

Ifølge nettavisen har flere kilder opplyst at de ikke har tilgang til nettstedet i Russland, i tillegg til at trafikken på nettstedet tydelig viser en nedgang av russiske lesere.

Blokkeringen kommer en snau måned etter at det russiske medietilsynet Roskomnadzor den 28. januar varslet at de ville blokkere nettavisen. Årsaken var offisielt på grunn av et portrettintervju med Dan Eriksson, en homofil samisk mann i Nord-Sverige. I intervjuet står han fram og forteller om prosessen om hvordan han kom ut av skapet, selvmordsforsøk og hvordan han jobber for å hjelpe andre.

Det russiske medietilsynet mener saken strider med russisk lov. I et brev ga de den gang nettavisen 24 timer til å avpublisere artikkelen. Nettavisen har ikke etterkommet kravene fra det russiske medietilsynet.

Anklagene kan se ut til å ha nådd russiske myndigheter, ettersom den norske nettavisen tirsdag ble blokkert.