Blond formørkelse

Vær-Siri likte ikke at værdamene hennes fløy til frisøren hele tida. Er det rart værmeldingene på TV2 så litt flate ut en periode?

Det stormer

rundt Vær-Siri om dagen. Hun er i hardt vær. Denne uka endte det med flere millimeter nedbør i en rettssal i Bergen, hvor det haglet med bebreidelser fra to eksværdamer. Vær-Siri ble selvfølgelig dypt nedtrykt av de avskyelige påstandene, og sendte en skur av beskyldninger tilbake. Det har lenge vært en isfront mellom partene, og ingen vil be om godt vær.

Og så videre. Søksmålet mot Siri Kalvigs selskap Storm Weather Center er alvorlig nok, men ingen kan ta tre blondiner helt på alvor når de klorer ut øynene på hverandre for åpen rettssal. VG meldte fredag at Vær-Siri fryktet blondinestempel. Ikke på seg selv, men på værmeldingene. Det var derfor hun vurderte å tone ned to av sine mest blonde profiler, Dyveke Henschien og Anita Pryme.

Etter rettssaken

er det heller spørsmål om blondiner har fått et urettferdig godt rykte. Ettersom stadig flere kvinner frivillig gjør seg blondere enn de er, har beskyldninger om blondhet forstummet de seinere åra. Mange blondiner kan mistenkes for å ha opptil flere små grå i toppen.

Men beskrivelsen av forholdene i Storm-sentret lar ikke tvilen komme de tiltalte til gode. Her snakker vi om ekte blondiner som tilbringer formiddagen hos frisøren og må gå tidlig fra jobben for å pynte seg til fest. Og så spør du kanskje, so what? Er det ikke det værdamer gjør? Å, nei, langt ifra. De skal innhente værdata, pollentall, statistikk og satellittbilder. Hvis du glemmer blondinene et øyeblikk og tenker Kristen Gislefoss, vet du at værmelding ikke er et lett yrke. Det krever tyngde å kunne stå der kveld etter kveld, se det norske folk rett i øynene og si at høytrykksryggen som ble meldt i går, sist ble observert over Russland.

I mangel

av Gislefoss' pondus valgte TV2 å satse på glimt i øyet. Hos seerne. Da Vær-Siri startet i 1992, var hun klar over at folk hadde fordommer mot blondiner, innrømmet hun i sitt vitnemål. Nei da, Siri, det er ikke en fordom at mange TV-seere heller vil se unge blonde jenter melde været enn gamle grå menn. Det er gjort markedsundersøkelser på sånt. I England har de også funnet ut at jo mindre værdamer har på seg, jo mer interessert blir menn i været.

Så hvorfor

fryktet Vær-Siri blondinestemplet? Var det ikke nettopp det hun ønsket seg? På skjermen, ja, men ikke på bakrommet. Der skulle blondinene forvandles til hardt arbeidende, profesjonelle ansatte som lot seg oppsluke av dagens pollentall.

Du trenger ikke være brunette for å skjønne at Vær-Siri ba om bråk. Blondiner på peroksid drømmer ikke om å være Kristen Gislefoss. Det gjør heller ikke Vær-Siri selv. Hun har nettopp tjent gode penger på ikke å være Kristen Gislefoss. Det er all grunn til å tro at hun har farget håret.