Blottlegger svik, sårbarhet og nederlag

Åpenhjertig selvbigrafi fra Jan Thomas.

SELVBIOGRAFI: Jan Thomas' selvbiografi er interessant for de innvidde, om en bemerkelsesverdig dannelsesreise, mener anmelderen.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SELVBIOGRAFI: Jan Thomas' selvbiografi er interessant for de innvidde, om en bemerkelsesverdig dannelsesreise, mener anmelderen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

||| ANMELDELSE: I artikkelsamlingen «Skaff deg et liv!» fra 2008 skrev professor Stephen J. Walton at altfor mange biografier mangler teoretisk overbygning og kritisk distanse.

Tilføy så at sjangeren sjelden klarer å løsrive seg fra den tradisjonelle dannelseromanen, og dermed har du de tre viktigste innvendingene mot «My Way», ført i pennen av Anne-Katrine Strøm.
 
Fra Telemark til LA Dannelsereisen til modell og makeupartist Jan Thomas har gått fra Telemark til Los Angeles og derfra hjem til kjendislivet i Oslo. Uten tvil en bemerkelsesverdig karriere som dog har hatt sin pris: I selvbiografien forteller han åpenhjertig om vanskelig oppvekst med en alkoholisert og fjern far, usikkerhet om seksuell legning innbefattet dramatiske kjærlighetshistorier, dop og selvmordsforsøk.

Jan Thomas, eller Jan Bertin Østervold, er en mann av sin tid. Eller rettere sagt en ekte 80-tallist. Han drømmer om alt det den gamle generasjonen foraktet: Glamour, glitter og stas, raske biler, raske dollar. Det måtte bli Hollywood, og dit drar unge Jan Thomas med en sårbar blanding av naivitet og selvsikkerhet for å finne meningen med livet:

«I LA er livsstilen bygd på drømmer. Man drømmer om å bli stjerne, ha suksess og få roller. Uansett fra slags hva slags produksjon man blir tilbudt, er det forlokkende med selve apparatet rundt. Man får egen stylist, makeupartist og vogn på innspillingssettet, i tillegg til assistenter, massiv mediedekning og store plakater.»
 
Oppmerksomhet Og Jan Thomas elsker det alt sammen, for det er dette de higer de etter: Mantraet er oppmerksomhet, oppmerksomhet. Rollen som julenisse i Beverly Hills er ikke bare innbringende, den er ettertraktet og gir status blant vennene som heter Melody og Carmen Electra.

I 2001 er dannelsesreise over. Jan Thomas vender til bake til Norge som fullbefaren celebritet, og i Oslo åpner alle dører seg. Han er på fornavn med Vendela (Kirsebom), «en vakker sjel» og Tommy (Sharif) «en hyggelig kar». Når han drar tilbake til LA for å filme «Ja, vi elsker Hollywood», er ringen sluttet.
 
Tidsriktig Er Jan Thomas, som innimellom bekjenner sin tidsriktige tro på karma, krystaller og kabbala en polert glamourmaskin uten indre refleksjon? Nei. I biografien blottlegges svik, sårbarhet og nederlag. Ikke minst virker kjærlighetsaffærene ekte og autentiske med utspill av stort følelsesregister.

Blottlegger svik, sårbarhet og nederlag

Moralen er: Ikke rot deg borti gifte mannfolk!

Den rutinerte journalisten Anne-Katrine Strøm gjengir Jan Thomas, slik vi kjenner ham fra mediene, troverdig og tradisjonelt — og lojalt. Den som etterlyser kritisk distanse, er på feil planet. Den som vil ha nærmere innblikk i kjendislivet med mye namedropping, derimot, er på hjemmebane og har mye å se fram til.