«Blue Monk»

Vertavo-kvartetten er tilbake i Oslo igjen, men i morgen blir de klassiske tonene byttet ut med jazz under tittelen «Blue Monk».

Med tidsskriftet Gramophones stjerneanmeldelse av Grieg/Debussy-CD-en som ny, prestisjetung fjær i den musikalske hatten går damene løs på tredje runde i sin egen konsertserie, «Vertavo i Gamle Logen», og i morgen er det pianist Bugge Wesseltoft og trommeslager Paolo Vinaccia som avlegger en akustisk visitt hos fiolinistene Berit Cardas og Øyvor Volle , bratsjist Henninge Landaas og cellist Bjørg Værnes i Ole Bull og Edvard Griegs vakre konsertsal.

«Blue Monk»

- Det er annen gang vi spiller sammen, og repertoaret blir nokså likt det vi framførte i Kongsberg kirke under jazzfestivalen i fjor, forteller Berit Værnes. Det betyr noen Bugge-komposisjoner og noen standardlåter, blant dem Thelonious Monks «Blue Monk», som har gitt konserten navn.

- I utlandet kjenner folk oss bare som en klassisk kvartett, her hjemme er vi mest kjent for samarbeidet med Bugge, Anne Grete (Preus) og Hot Club de Norvhge, spøker jentene, som fortsetter sin Gamle Logen-serie med én konsert hver måned fram til 2.mai, da med Barbara Hendricks og Staffan Scheja som gjester. De to blir også med på en norgesturné som kvartetten har fått plass til på en tettpakket reiserute for blant annet Skandinavia, England og Irland. Seinere på året kommer en CD med Bartoks seks strykekvartetter.

Barn

- Hvert år sier vi at «nå skal vi reise mindre», men vi klarer ikke å få det til, sier Bjørg Værnes. Henninge Landaas, som venter familieforøkelse når som helst, innrømmer at det nok blir en tre ukers pause, men deretter full fart igjen. Kvartetten har allerede en viss trening i å turnere med barn og barnevakter, og satser friskt videre, for, som musikerne sier, «dette er jo det eneste vi kan». Like travel er Bugge Wesseltoft som i tillegg til reisevirksomhet forbereder sin nær forestående Jazzland-festival på det flomtruede Blå. Når konsertsamarbeidet foreløpig ikke er trukket inn i platestudio, er det ikke av mangel på lyst.

- Nei, det hadde vært kjempemoro å jobbe fram et skikkelig felles uttrykk, istemmer alle fem. - Men sånt krever tid, og det har ingen av oss akkurat nå.

KONSERTKLARE: Bugge Wesseltoft, flankert av (f.v.) Berit Cardas, Øyvor Volle, Bjørg Værnes og Henning Landaas, inntar Gamle Logen sammen med Paolo Vinaccia i morgen.