Bluegrass-kameratene

Det har løsnet skikkelig for bluegrassmusikken, særlig takket være suksessen til filmen «O Brother, Where Art Thou?».

Ralph Stanley (75) og The Stanley Brothers er med på hvert sitt spor på soundtracket til filmen fra 2000, og Stanley kunne tidligere i år hente en Grammy-pris for beste vokal på låten «Oh Death» derfra.

Plate nr. to

Men allerede året før «Oh Brother»-suksessen ga sanger og låtskriver Jim Lauderdale (45) ut sin første cd med Ralph Stanley. På plate nummer to har de to stemmene funnet hverandre så til de grader at man skulle tro de ikke hadde gjort annet enn å synge sammen.

Det er en utsøkt fornøyelse å høre de to i tospann, med Stanleys særpregete stemme som krydderet som setter en spiss på en helakustisk lekkerbisken.

Startet i 1946

Vokalist Stanley er også en kløpper på banjo og den naturlige leder i gruppa The Clinch Mountain Boys - som han og den avdøde broren Carter Stanley startet i 1946 og som nå også teller sønnen Ralph Stanley II.

De seks herrene komper Lauderdale og Stanley effektivt og troverdig - som de dyktige håndverkerne de er. Den som venter på støyende gitarsoli, blir skuffet, i stedet er det mye fin banjoplukking og felegnikking her.

Låtene er stort sett skrevet av Lauderdale, med den humoristiske «She's Looking At Me» som ett av 14 høydepunkter!

Denne nesten-klassikeren blir trolig stående som årets store bluegrassplate.