FILM: - Gå ut og fortell, sier skuespiller Karl Sundby i Karoline Frogners dokumentarfilm «Tradra - I går ble jeg tater».
Frogner har nå bidratt til at disse fortellingene spres, og som publikum tenker jeg skamfullt: Gud, hva jeg ikke visste.
Kulturformidleren Sundby er selv en forteller av taterslekt med en halvbror - fakiren «El Jukan» - som ble tvangsplassert på barnehjem. Heldigvis er det noen markante stemmer som kan formidle de reisendes historier; Åge Aleksandersen, Elias Akselsen, Lasse Johansen, Laila Yrvum som alle er artister med et bevisst forhold til sitt opphav.
Omfattende overgrep
Det er blant disse kulturuttrykkene Bjørn Granum begynner å lete når han skal finne igjen sin identitet og sin bakgrunn.
Bjørn er gjennomgangsfiguren i Frogners film «Tradra». Han var midt i 40-åra da han plutselig en kveld fikk besøk av en svensktalende kvinne. Gråtende fortalte hun at hun var hans mor og at hun hadde lett etter ham i 44 år.
Adoptert bort
Bjørns skjebne er ikke unik: Født på Årnes i 1952, tatt fra moren rett etter fødselen, plassert på spedbarnshjem i Oslo og adoptert bort, uten å få vite noe om sitt egentlige opphav. Hva den norske stat, politimyndigheter, kirke, psykiatri og barnevern har begått av overgrep mot en folkegruppe i vårt eget land, passer særdeles dårlig overens med vårt selvbilde som verdensmestrer i menneskerettigheter.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger