Blues i bar overkropp

Bjørn Berge (31) dyrker machopreget i musikken. - Alt jeg tar i, blir blått. Men ikke kall meg bluesmusiker, sier gitaristen.

Haugesunderen er ute med en plate bluespurister vil støte fra seg. Og det er helt ok for Bjørn Berge, som ble kåret årets musikktalent i Dagbladet i fjor.

Høyt og fort

- Da kan de heller kjøpe de to forrige platene mine, ler han så fippskjegget vibrerer.

Da Warner Music presenterte Norge for Bjørn Berge i fjor, var det mange musikere, kritikere og platekjøpere som fikk hakeslepp. Ut fra tilsynelatende ingenting sto en fullblods bluesmusiker.

På scenen imponerte han om mulig mer. Alene, med et par akustiske gitarer, er han kjent for å mane fram selveste Styggen.

- Jeg spiller akustisk rock. Jeg liker meg best aleine på scenen når jeg kan spille høyt og fort. Jeg har pondus når jeg spiller live, trenger ikke noe band. På platene har jeg med meg musikere - for å gjøre det litt mer interessant. De kan jo ikke se meg når cd-en snurrer.

Rage og Red Hot

På scenen hamrer han fotsålene i gulvet og vrir gitaren så de underjordiske våkner.

På den nye «Bag of Nails» blottlegger Berge både tatoer og sin fascinasjon for verstingrock. At mannen er vokst opp med en storebror som podet Led Zeppelin og 70-tallsrock i guttungen, kan man ikke unngå å høre. Han legger heller ikke skjul på at Rage Against The Machine og Red Hot Chili Peppers har vært med på å forme «Bag of Nails».

- Jeg hører mer på moderne musikk, ræpp, funk, punk, noe tekno og tyngre rock. Ønsket ikke å lage noen bluesplate denne gangen. Jeg tenker blått og spiller blått, men det blir ikke nødvendigvis blues av det og bottlenecken.

Bjørn Berge begynte tidlig med gitarspill, og kombinerte det med MC-kjøring. I en seksårsperiode fra 1987 la han vekk gitaren og jobbet offshore. Flere tatoer kom.

Myk machomann

- Til mammas fortvilelse. Faren min reiste i utenriksfart i 30 år uten å pådra seg en prikk, mens jeg allerede har armene fulle.

Siden 1993 har Berge levd av musikken. Og han har ikke gjort et hederlig håndverk siden, som han sier. Men han lever bra, og forsørger samboer og to barn på seks og ni i Haugesund.

- Det blir mye reising. 120 dager i året. Målet er å jobbe mindre og selge mer plater.

«Jeg har pondus når jeg spiller live, trenger ikke noe band.»Bjørn Berge

<B>PÅ'N IGJEN: Bjørn Berge hviler ut etter sin tredje plate, men er klar med ny turné i morgen.