Blues med det rare i

NOTODDEN (Dagladet): De unge gitarheltene Amund Maarud (20) og Ronnie Jacobsen (26) er hekta på blues. Den ene blander i gubber, den andre hip hop.

Likevel kan man si at de to supertalentene begge representerer framtida for norsk blues: Amund fordi han fører den tradisjonelle bluesen videre og Ronnie fordi han tar den et skritt videre og skaper noe helt nytt sammen med rapperen Salvador (21).

Blues og hip hop

Ronnie fra Kristiansand og Salvador, opprinnelig fra Chile, lanserte sitt blues/hip hop/funk-prosjekt på ungdomsscenen Hydrobeat på Notodden i fjor, og i går var de tilbake.

Som sønn av musikeren Tor Einar Jacobsen hadde Ronnie blues i genene, men han begynte ikke å spille før han var 17. Etter tre- fire år med ti- tretten timers øving hver dag, reiste han med bandet Pure Pleasure Kings på bluesklubber over hele landet.

- Det ble for mye blues, og jeg kjente at det var på tide å ta musikken ett skritt videre. Jeg plukket fra det jeg likte: hip hop, funk og blues og fikk med Salvador og en dj i bandet, sier Ronnie. Gjengen vakte oppsikt på bransjetreffet Bylarm og er snart plate- og turnéaktuelle.

«Gubbeblues»

Amund Maarud fra Skogbygda utenfor Oslo har spilt gitar siden han var seks år, først i Maarudkara og nå med eget band. I sommer har han og broren Henrik (18) på trommer hatt 20 spillejobber i måneden.

- Selvfølgelig er det show å gjøre noe nytt, men jeg er ikke kommet dit ennå. Jeg er der Ronnie var for tre- fire år siden, sier Amund, som liker å spille selvkomponert «gubbe- og gampeblues».

- For meg er bluesen en ramme, mens det du fyller den med er ditt eget. Blues for meg er mer adrenalin enn teknikk, sier Amund Maarud, som demonstrerte akkurat det under to jobber på Tapperiet i går.

<B>GITARTALENTER:</B> De tar bluesen i hver sin retning, gitaristene Amund Maarud (t.v.) sammen med broren Henrik (bak t.v.) og Ronnie Jacobsen sammen med rapperen Salvador (bak t.h.).