Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Blues-Norge hyller «dronninga»

13. august er det ti år siden Kristin Berglund døde. Søndag blir hun hyllet av sine egne - som den bluesdronninga hun var.

HEDRES AV KOLLEGER: Kristin Berglund (1953–2006) under lanseringen av albumet «Rib Bone Of My Own» på Notodden i 1999. Søndag hylles artisten med en konsert samme sted. I morgen blir også hennes tre siste album tilgjengelig digitalt for første gang. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
<div><br><div><br></div></div>
HEDRES AV KOLLEGER: Kristin Berglund (1953–2006) under lanseringen av albumet «Rib Bone Of My Own» på Notodden i 1999. Søndag hylles artisten med en konsert samme sted. I morgen blir også hennes tre siste album tilgjengelig digitalt for første gang. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet


Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Notodden Blues Festival starter i dag. Allerede i 2000 fikk Kristin Berglund festivalens ærespris, og hun er hedret med en stein i Walk of Fame på torget i bluesbyen hun var så glad i. Hun har hyllet byen i sangen «Bluestown». Det føles derfor helt naturlig at det er nettopp Notodden og hennes egne kolleger som hedrer henne med en konsert søndag.

Anne Kristin Berglund Tilley ble bare 52 år gammel, men rakk å sette dype spor etter seg i det norske bluesmiljøet.

I dag heves ingen øyenbryn her hjemme om bluesmusikeren fremst på scenen er en kvinne, men da Berglund startet var det ganske annerledes.

På 80-tallet ble hun med i bluesbandet Four Roosters sammen med blant andre Knut Reiersrud, men hun solodebuterte med viser i 1976. Tre år etter reiste hun til USA og spilte inn albumet «Long Distance Love» med etablerte musikere som Dr. John, David Lindley og Jim Keltner, noe som i seg sjøl var både uvanlig og modig.

Det skulle gå 20 år til neste soloalbum. Men i 1999 kom «Rib Bone Of My Own», det første av tre solide album som mikset blues, country og folk. Hun skrev 11 av 13 låter sjøl.

Og nå kom platene tett: «Where's The Soul Gonna Go» (som ble lansert under festivalen på Notodden i 2002) og «Women Rocked The Cradle Of The Blues» (2004).

De tre platene har ikke vært tilgjengelige på mange år, heller ikke digitalt, men det gjør plateselskapet Grappa noe med i morgen, timet opp mot festivalen og hyllestkonserten. Gjennom det meste av sin karriere hyllet hun gjennom sangene sine og musikalske foredrag dem som gikk først i bluestoget. Det ikke mange veit er at den første afroamerikaner som spilte inn en bluessang var en kvinne. Mamie Smith sang «Crazy Blues» i 1920 og ble den første «Queen of the Blues».

Her hjemme ble Berglund sjøl en pioner blant kvinnelige bluesartister. Spør du dem som kom etter henne hvem som inspirerte dem, vil Kristins navn skinne sterkest.

- Kristin Berglund var hele Norges bluesmor. Hun var selv en av bluesens tøffeste damer, sier Rita Engedalen, som sammen med Margit Bakken har videreført prosjektet i Kristins ånd og kalt det «Damer i blues».

De to er også blant artistene som hyller Berglund på festivalen søndag formiddag.

På scenen står også Åse Kleveland, Knut Reiersrud, Steinar Albrigtsen & Monika Nordli,, Morten Omlid og Berglunds eget band. Og Kristin - i tankene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!