Blues-Rush i Bergen

BERGEN (Dagbladet): Otis Rush fyller 67 år søndag, men den stillfarne blueskjempen akter ikke å pensjonere seg. I går spilte han på Ole Blues-festivalen og i juli stiller han på Kongsberg Jazzfestival.

Som så mange andre bluesmusikere kan Otis Rush takke Muddy Waters for at han er der han er i dag. Rush reiste fra Mississippi for å besøke søsteren sin i Chicago, og gikk på sin første konsert.

- Jeg hørte Muddy og gikk ut og kjøpte meg en «guittar», sier Rush med trykk på første stavelse, - og lærte meg å spille som ham.

Inspirator

I 1949 flyttet han til Chicago, der han ble en av de mest sentrale aktørene innenfor den elektriske bluesen - også som inspirator for gitarister som Eric Clapton og Stevie Ray Vaughan.

Etter både opp- og nedturer har karrieren igjen fått et oppsving, blant annet med en Grammy-pris som resultat. Rush har gitt ut flere liveplater, og liker å spille live «fordi han kan spille høyt og holde tonen lengre». Men i motsetning til kollega Buddy Guy er han ikke akkurat kjent for et utagerende sceneshow.

- Jeg er mer opptatt av tonen i gitaren og lyden enn av klovnerier, sier Rush og smiler under den svarte cowboyhatten. Den er blitt et varemerke, og er kjekk å ha «når folk ser etter meg på flyplasser».

Rapper ikke

Otis Rush frykter ikke at bluesen skal dø ut sammen med han og andre stilskapere som begynner å bli gamle, og bryr seg heller ikke om at rapp og hip-hop blandes inn i musikken.

- Men rapper blir jeg aldri, sier Rush og ler.

<B>BLUES-COWBOY:</B> Otis Rush er ved siden av irske The Chieftains hovedartist under den niende Ole Blues i Bergen, som avsluttes 1. mai.