Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mike Ledbetter (1985-2019)

Bluesmiljøet sørger over tapet av ung stjerne

En hel bluesverden sørger over tapet av en av sine største, nye stjerner. Mike Ledbetter ble bare 33 år.

BLUESSTJERNE SLOKNET: Mike Ledbetter (nr. to fra venstre) døde tidligere denne uka. Her sammen med Monster Mike Welch (t.v.) under Nidaros Blues i Trondheim i april i fjor. Til høyre det unge gitartalentet Toby Lee. Foto: Øyvind Rønning
BLUESSTJERNE SLOKNET: Mike Ledbetter (nr. to fra venstre) døde tidligere denne uka. Her sammen med Monster Mike Welch (t.v.) under Nidaros Blues i Trondheim i april i fjor. Til høyre det unge gitartalentet Toby Lee. Foto: Øyvind Rønning Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bluesen har mistet en av sine aller største talenter. Amerikaneren ble lagt merke til av stadig flere, ikke minst i Norge - først og fremst for en sjelfull stemme som hadde et uvanlig stort register, men også for sitt gitarspill. Der mange tolker soullåter, går han i ett med dem. Ledbetter døde i sitt hjem i Elgin, Illinois mandag. Dødsårsaken er ikke kjent.

Det er alltid vemodig når pionerene, de som skapte bluesen, sovner inn etter et langt liv. Det er livets gang, og bluesmijøet har mistet mange av dem de siste åra. Det er nok å nevne navn som B.B. King, James Cotton og Chicago-bluesens store stjerne Otis Rush.

Det blir veldig feil når en av dem som skulle ta over blir revet bort i så ung alder.

For en som var født i Illinois var det naturlig å orientere seg i retning Chicago og den spesielle stilen som ble skapt av Muddy Waters og videreført av Rush.

Med en slektning med navnet Huddie Ledbetter, mer kjent som Leadbelly, var det naturlig for unge Mike å relatere seg til bluesen. 25 år gammel ble han plukket opp av Nick Moss, og han ble i bandet hans i nærmere sju år før han og Monster Mike Welch slo seg sammen og etter hvert kalte seg The Welch Ledbetter Connection. Debutalbumet «Right Place, Right Time» (2017) og bandet er nominert til en rekke priser under Blues Music Awards 2018 i Memphis i mai, deriblant årets album og årets band. Ledbetter skulle opptrådt under International Blues Challenge samme sted denne uka. En lysende karriere var bare så vidt i gang.

Første gang undertegnede hadde gleden av å høre og møte denne uvanlig imøtekommende og sympatiske nye blueskjempen (han var kroppsbygger!), var på Dark Season Blues-festivalen på Svalbard i 2012. Han var ferskt medlem av Nick Moss Band, og stjal på mange måter showet.

Vi som hørte ham ble slått ut av hans fantastiske stemme, det store stemmeregisteret og ikke minst hans karisma og vennlige framtoning. Da jeg spurte om han, med sin store stemme, ikke hadde mer lyst på en solokarriere, svarte han at han var veldig fornøyd med å være sidemann.

Det som skjer når sånne typer dukker opp er gjerne at de blir omfavnet av den norske bluesfamilien. De trykket ham til sitt bryst - og han ble raskt en gjenganger på klubber og festivaler, først med Moss og seinere med Welch.

Notodden Blues Festival hadde The Welch Ledbetter Connection på plakaten både i 2017 og 2018. Da de besøkte Nidaros Blues i Trondheim i fjor, var det ingen som ble overrasket over at nettopp Welch og Ledbetter raust ga det unge britiske talentet Toby Lee muligheten til å skinne sammen med dem på scenen. Unge Toby storkoste seg og takket for tilliten med en gnistrende solo.

Bandkollega Mike Welch postet dette på Ledbetters Facebook-side: «Jeg vet ikke hvordan jeg kan trøste alle dere som sørger og har det like vondt som meg. Det eneste jeg kan gi dere er vår musikk», skriver han og legger ut et lydopptak fra .noe av det siste de gjorde i studio. Musikken hans lever videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!