KOMMENTARER

Mike Ledbetter (1985-2019)

Bluesmiljøet sørger over tapet av ung stjerne

En hel bluesverden sørger over tapet av en av sine største, nye stjerner. Mike Ledbetter ble bare 33 år.

BLUESSTJERNE SLOKNET: Mike Ledbetter (nr. to fra venstre) døde tidligere denne uka. Her sammen med Monster Mike Welch (t.v.) under Nidaros Blues i Trondheim i april i fjor. Til høyre det unge gitartalentet Toby Lee. Foto: Øyvind Rønning
BLUESSTJERNE SLOKNET: Mike Ledbetter (nr. to fra venstre) døde tidligere denne uka. Her sammen med Monster Mike Welch (t.v.) under Nidaros Blues i Trondheim i april i fjor. Til høyre det unge gitartalentet Toby Lee. Foto: Øyvind Rønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Bluesen har mistet en av sine aller største talenter. Amerikaneren ble lagt merke til av stadig flere, ikke minst i Norge - først og fremst for en sjelfull stemme som hadde et uvanlig stort register, men også for sitt gitarspill. Der mange tolker soullåter, går han i ett med dem. Ledbetter døde i sitt hjem i Elgin, Illinois mandag. Dødsårsaken er ikke kjent.

Det er alltid vemodig når pionerene, de som skapte bluesen, sovner inn etter et langt liv. Det er livets gang, og bluesmijøet har mistet mange av dem de siste åra. Det er nok å nevne navn som B.B. King, James Cotton og Chicago-bluesens store stjerne Otis Rush.

Det blir veldig feil når en av dem som skulle ta over blir revet bort i så ung alder.

For en som var født i Illinois var det naturlig å orientere seg i retning Chicago og den spesielle stilen som ble skapt av Muddy Waters og videreført av Rush.

Med en slektning med navnet Huddie Ledbetter, mer kjent som Leadbelly, var det naturlig for unge Mike å relatere seg til bluesen. 25 år gammel ble han plukket opp av Nick Moss, og han ble i bandet hans i nærmere sju år før han og Monster Mike Welch slo seg sammen og etter hvert kalte seg The Welch Ledbetter Connection. Debutalbumet «Right Place, Right Time» (2017) og bandet er nominert til en rekke priser under Blues Music Awards 2018 i Memphis i mai, deriblant årets album og årets band. Ledbetter skulle opptrådt under International Blues Challenge samme sted denne uka. En lysende karriere var bare så vidt i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer