«Blurred Lines» beskyldes for plagiat

Robin Thicke reagerer ved å ta ut søksmål.

SEXY SANG: Årets store sommerhit «Blurred Lines» av Robin Thicke og Pharrell Williams anklages for å være for like Marvin Gayes låt «Got to Give It Up». Thicke og Williams har nå gått til søksmål mot Gayes familie for å bevise at det ikke har plagiert sangen. Foto: Scanpix
SEXY SANG: Årets store sommerhit «Blurred Lines» av Robin Thicke og Pharrell Williams anklages for å være for like Marvin Gayes låt «Got to Give It Up». Thicke og Williams har nå gått til søksmål mot Gayes familie for å bevise at det ikke har plagiert sangen. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Robin Thicke står bak låta «Blurred Lines» som har blitt en av sommerens største hits og har tronet på toppen av hitlista Billboard Top 100 i ti uker i strekk.

Nå går han, i selskap med Pharrell Williams som også har bidratt i låtskrivingen, til søksmål mot den anerkjente soul-artisten Marvin Gayes familie som hevder «Blurred Lines» er for lik en av Gayes sanger.

Søksmål Ifølge Billboard er det Marvin Gayes låt «Got to Give It Up» familien mener de to artistene har kopiert deler av komposisjonen fra.

Thicke og Williams skriver i sakspapirene, som Hollywood Reporter har fått tilgang på, at det ikke finnes noen likheter mellom de to låtene, annet enn vanlige musikalske elementer.

Gayes familie på sin side hevder at «Blurred Lines» og «Got to Give It Up» føles og høres like ut, og familiens forsvarere krever eierskap til hele musikksjangeren, ikke bare et spesielt verk.

Også 70-tallsbandet Funkadelic hevder det er store likheter mellom Thickes megahit og deres sang «Sexy Ways», og Thicke har sett seg nødt til å inkludere bandet i søksmålet.

Nå er det opp til retten å avgjøre partenes respektive rettigheter og plikter.

Sexy musikkvideo Det er ikke bare selve låta «Blurred Lines» som har fått mye oppmerksomhet. Dens tilhørende musikkvideo har blitt både slaktet og hyllet for sitt sexy uttrykk.

I musikkvideoen ser vi en dresskledd Robin Thicke, omgitt av halvnakne damer. Noen av jentene har kun på seg en hudfarget tangatruse mens de gnir seg mot Thicke i takt med musikken.

SOUL-STJERNE: Marvin Gaye er kjent for å ha vært en av verdens mest innflytelsesrike soul-artister. Foto: Scanpix
SOUL-STJERNE: Marvin Gaye er kjent for å ha vært en av verdens mest innflytelsesrike soul-artister. Foto: Scanpix Vis mer

På veggen i bakgrunnen står det skrevet «Robin Thicke har en stor tiss», mens hit-artisten selv synger strofene «Jeg vet du vil ha det».

- Dette er rett og slett en oppfordring til voldtekt. Sangen handler om ei jente som vil ha røff sex, men som ikke tør å be om det selv. Gutter må lære seg at nei betyr nei, sa Tricia Romano i The Daily Beast.

Thicke svarte på kritikken i et intervju med GQ Magazine, og forklarer at hele låta er laget med et glimt i øyet.

- Det startet som en spøk. Vi bestemte oss for å samle alt som er provoserende og tabulagt i én eneste musikkvideo. Det ser ut som det har fungert, sa han i intervjuet.

MEGAHIT: Robin Thickes låt  «Blurred Lines» har blitt en stor hit denne somemren og har toppet Billboard-lista i ti uker. Foto: Scanpix
MEGAHIT: Robin Thickes låt «Blurred Lines» har blitt en stor hit denne somemren og har toppet Billboard-lista i ti uker. Foto: Scanpix Vis mer