Blytung tematikk

Blytung tematikk. Beskjedent format og velkjente motiv i presis og leseverdig debut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Musikeren Gaute M. Sortlands skjønnlitterære debut er påfallende beskjeden i format. Men den har en blytung tematikk. Den 78 sider korte romanen handler om guttungen Johan. Han bor med moren og faren på en liten vestlandsøy. Det er sommer. Det er sol. Men hjemme hos Johan er stemningen kald og nattsvart. Den lille søsteren til Johan er død. Hun druknet. Det var Johan som fant henne. Han og kameraten hadde vært ute i båten. Da han nærmet seg kaia, lå det en hvit liten skikkelse på bunnen. Hun hadde ventet på storebroren, men han kom seinere til kais en vanlig. Det kan han ikke tilgi seg selv.

Sorg og død

Perspektivet i denne boka er barnets. I tillegg har Sortland valgt en tematikk som er nokså framtredende i dagens barne- og ungdomslitteratur: Barns reaksjon på tap, død, sorg, og deres fortolkning av voksnes sorg. Også andre motiver er gjenkjennelige fra barnelitteraturen: Vakre Ingrid som Johan liker så godt, og som har kattunger hun gjerne vil vise ham. Johan og kameraten som drar til en odde der det bor en skummel mann som ikke er så skummel likevel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer