Bo bra i container

Arkitekt Magne Magler Wiggen har stilt ut en container på FORM 98, som er designernes egen Høstutstilling. Den er egnet til å bo i. 60 kvadratmeter med de rommene du trenger, glasshus på toppen, takterrasse og tre (!) balkonger. Bo-boksen kan lett flyttes og ivaretar alle miljøkrav. Den er milevis utenfor Husbankens normer, men er også vakker satt inn i riktig miljø.

  • Mens politikere i Oslo diskuterer om vi skal bygge i høyden eller utvide markagrensene, slår kunstneren til, og hurra for det. Wiggens forslag til hvordan vi kan bo i framtida, er uhyre interessant, og det er langt mer enn et innlegg i boligmangeldebatten. Wiggen ser for seg at mennesker blir mindre stedsbundne, både når det gjelder følelser for et bestemt geografisk sted og på grunn av teknologiske hjelpemidler. Han har selvfølgelig rett. Det er bare Senterpartiet som tror noe annet.
  • Og når hørte du sist noen beskrive en bobil med kjærlighet? På Vestlandet blir tyske bobilturister drevet fra skanse til skanse, snart til de lokale søppelfyllingene. Husbåter? Å ja, de synes vi er morsomme og eksotiske, og så er det så livsglade og kjekke mennesker som bor der under dekk, så kjekke at vi gjerne tar et bilde av husbåtene.
  • Morten Magler Wiggen kan sannsynligvis lykkes med sitt spennende prosjekt hvis han klarer å selge til de «kule outsiderne», de frihetssøkende og innovative førstegangsetablererne og dem som vil kvitte seg med altfor store hus og leiligheter til fordel for noe mindre. Tipset må da bli å holde antallet lavt og prisen og stilen høyt. Blir dette et hjem for alle, er fyllinga neste. Wiggen, du kan betrakte dette som en bestilling.

La oss kaste et blikk på en beslektet boform i USA: trailerne som stort sett er forbeholdt den stadig fattigere middelklassen og klassene under. Begrepet «trailer trash» har ikke oppstått uten grunn, og det er ingen tvil om at boformen kan stigmatisere vår opplevelse av sosiale klasser. I flere romaner og filmer får vi beskrevet dette nedrige livet, og Larry Brown gjør det slik i sin roman «Far og sønn»: «Han stoppet foran husvognen og så seg rundt. Veltede biler og bortslengte ølbokser. Brukne grener hang fra taket på husvognen, og glassrutene var bøtet med malertape. Melkeflasker og sodaflasker og hjulringer og punkterte dekk.»