Bo i en container!

Husløs? Hva med en container? En slik du ser i haugevis i enhver i havn i hvilken som helst storby. Frister ikke? Vent til du ser arkitekt Magne Magler Wiggens versjon, utstilt på Kontraskjæret i Oslo fra neste fredag. Ikke som bolig denne gang, men som utstillingsrom for Designernes Høstutstilling - FORM 98.

Med sitt forslag til løsning av boligkrisen synes han å være i nærheten av et columbi egg: en flyttbar bolig på størrelse med en middels OBOS-leilighet (ca. 60 kvadratmeter), ustyrt med kjøkken, bad, soverom, stue, gang/garderobe, glasshus på toppen og stor takterrasse, dertil tre balkonger. Containerboligen behøver ingen infrastruktur - den har tanker til gass og vann på taket, egen septiktank (gjenvinningsanlegg) under huset, og fordi huset står på påler, trengs et minimum av tomt. For under huset kan du ha carport, lekeplass, arbeidsplass, kort sagt hva som helst. Solpanel ordner varmt vann etc. Men blir det kaldt om vinteren?

- Det har vi løst på menneskevis, sier arkitekt Magne Magler Wiggen. Helly Hansen har utarbeidet utvendig isolasjon etter boblejakkeprinsippet. Isolasjonen har det samme materialet som blant annet flytevester.

Husløs idé

- Hvordan kom ideen om å bo i en container som i utgangspunktet kan minne om krysning av en Paul Auster-roman og en uhyggelig framtidsvisjon?

- Jeg var rett og slett husløs, sier arkitekt Magne Wagler Wiggen (32) fra Oslo.

- Jeg søkte og fikk tilsagn om lån i Husbanken for å bygge dette prosjektet, men fikk til slutt avslag fordi det ikke helt innfridde Husbankens standard.

- Som var?

- Det finnes ingen eiendom, huset er et prosjekt uten tomt. Stedsløs arkitektur med andre ord. Altså løste ikke ideen mitt boligproblem, det ble OBOS-leilighet i stedet, men jeg fortsatte med ideen som er knyttet til tanken om mobilitet. Vi har mobiltelefon, bærbar PC, vi reiser mye mer. Dette er en bolig som gjør at vi kan velge bort ting i livet. Til tross for at containerne tåler 30 tonn med møbler, kan vi greie oss med mye mindre enn det vi gjør i dag. Og velger man å eie færre ting, får vi mer tid til alt annet.

Flytt etter behov

- Og dette er ordentlige containere som lastes og losses til og fra skip i havnene?

- Fordi fraktcontainere er utstyrt med sertifikat, knyttet til varighet og vekt, finnes det utallige utrangerte over hele verden. Min idé innebærer en miljøfaktor om å ta vare på ressursene, og dette huset kan plasseres på steder der det ellers ikke er lett å bygge boliger. Du kan bo på en parkeringsplass, på en strand og flytte det etter behov.

- Litt mer tungvint enn snegleprinsippet likevel?

- Klart du trenger kranbil, men den koster bare 700 kroner timen. Og du sparer flyttebyrå, fordi alt kan forbli i huset. Du behøver ingen byggetillatelse, byråkratiet rundt dette er langt enklere enn ved en vanlig byggesak.

- En snill nabo eller en slektning med eiendom?

- For eksempel. Har du et stykke stein, kan fundamentene skrus rett ned i fjellet, og de lager nesten ingen merker i terrenget.

- Og hva må vi betale for containerboligen?

- Foreløpig dreier det seg om noen hundre tusen, men jo flere som blir laget, jo billigere blir de.

Røkke

- Og du tjener deg rik?

- Foreløpig har jeg gjeld til over hårrøttene, men jeg har tro på boligens framtid.

- Og hvis finansfyrstene besinner seg og det kommer en interessert Røkke?

- Da skal han få kaffe og bli vist rundt, sier Wiggen, som også har tegnet en flytende ambassade, vunnet konkurransen om nytt tungtvannsmuseum på Rjukan og tegnet Bølgen & Mois restaurant på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum.

Til 27. september kan containerboligen oppleves som ramme rundt årets 21 utplukkede, norske designprodukter. Med arkitekt Maria Kielland Krag som prosjektleder. Wiggens bolig er en av de 21 forslag som juryen godkjente. Norsk Form valgte å bruke den som utstillingsramme. Etter Oslo håper man at flere norske byer skal ta imot den.

STEDSLØS: Arkitekt Magne Mangler Wiggen midt i arbeidslaget som har heist hans containerbolig ned på Kontraskjæret i Oslo, der den skal fungere som utstillingsrom for Designernes Høstutstilling - FORM 98 fra fredag denne uka.