ÅRETS VINNER: Bob Dylan  Foto: Tom Martinsen / Dagbladet
ÅRETS VINNER: Bob Dylan  Foto: Tom Martinsen / DagbladetVis mer

Nobelprisen i litteratur 2016

Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur

- Vanskelig å forestille seg en mer fortjent pris.

(Dagbladet): Årets nobelpris i litteratur går til Bob Dylan.

Det annonserte Svenska Akademien i dag.

- Det var et sjokk og helt fantastisk, sier Fredrik Wandrup, Dagbladets hovedanmelder i litteratur.

- Dette har jeg gått og håpet på, men jeg hadde aldri trodd at Svenska Akademien ville kommet til sans og samling og gjøre et slikt valg. En mer velfortjent nobelpris er det vanskelig å tenke seg.

Wandrup intervjuet Dylan i 2001 og spurte hva han syns om å vinne nobelprisen.

- Ja, hvem kommer jeg i klasse med da da? svarte ham.

Litterær fornyer

Dylan er en av våre største litterære fornyere innenfor en sjanger alle mennesker kan forholde seg til, mener Wandrup.

- Bob Dylan har utviklet et sofistikert uttrykk av den sjangeren han har dyrket, men som også har vært til enorm inspirasjon for mennesker verden over for å utøve musikk selv og tekstskriving. Dette er sånn sett en meget lite eksklusiv og meget demokratisk tildeling.

Populistisk

Dagbladets kulturredaktør, Sigrid Hvidsten, mener prisutdelingen både er overraskende og utrolig fin.

- Det gir anerkjennelse til at god tekst ikke trenger å være nedfelt i blekk, men kan framføres på måter som gir den ekstra tyngde og dybde. Dette er så viktig, ikke bare for litteraturen som får hedret en stor poet, men også for musikken. Dette er nok De Adertons mest populistiske grep noensinne. Hurra, kan man si!

Bob Dylan selv står på scenen i kveld i Las Vegas. Og prispengene han får, er åtte millioner kroner.

DRISTIG VALG: Lovordene hagler etter at Bob Dylan ble tildelt Nobelprisen i litteratur. Foto: AFP / NTB Scanpix
DRISTIG VALG: Lovordene hagler etter at Bob Dylan ble tildelt Nobelprisen i litteratur. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Dristig løft

Dylan-ekspert og superfan Johnny Borgan er i «lykkerus» når Dagbladet ringer.

- Dette er en stor dag, og en utdeling som i høy grad føles fortjent. For meg er det overveldende at Svenska Akademien går for et så dristig løft som dette. Dette er jo å erkjenne at sanglyrikk også er en viktig del av verdenslitteraturen, sier Borgan.

Han forteller at han ikke hadde trodd Dylan faktisk skulle få prisen noen gang, selv om musikerens navn har vært nevnt som en mulig kandidat før.

- Jeg tror neppe han gjør noe stort nummer ut av det. Det typiske hadde vært at han ikke nevner prisen med ett ord fra scenen, sier Borgan,

Han får ikke med seg Las Vegas-konserten, men allerede vet at han skal se Dylan live i Florida i november. Det blir Borgans konsert nummer 150 med nobelprisvinneren.

Omfavner andre uttrykk

John Erik Riley, redaksjonssjef i Cappelen Damm, mener prisen var helt på sin plass.

- Jeg hadde aldri trodd dette ville skje. Men med denne prisen, og fjorårets til Svetlana Aleksijevitsj, virker det som om Svenska Akademien nå åpner opp og omfavner andre litterære uttrykk, sier han.

- Dylan er den forfatteren som har påvirket hele verdenslitteraturen mest. Ikke bare når det gjelder sangtekster. Han er utrolig oppfinnsom i språket, sier Riley og legger til at han liker Dylan best i sine tidlige perioder.

- Det er nesten forbløffende å se hvordan han tøyer og dreier på ord for å få det til å passe inn, sier han.

En Rem-hyllest til Dylan

Forfatter og Dylan-oversetter Håvard Rem mener en Nobelpris i litteratur til Bob Dylan er høyst fortjent.

- Summen av hans beste sanger fra 1961 til i dag er en original og personlig fortelling om livet fra ungdom og forelskelse, småbarnstid og skilsmisse til ensomhet og alderdom. Sangene hans er også en fortelling om vår tid, fra hippietid og ungdomsopprør til i dag, sier Rem til Dagbladet.

Men denne prisen går ikke bare til Dylan, men også til en hel litterær sjanger, sangtekstene, mener han videre:

- Sangtekstene har ikke vært helt stuerene i parnasset, og ikke vært sett på som seriøs litteratur på linje med romaner, noveller og dikt.

Dylan mellom nye permer

Gisle Selnes, litteraturprofessor ved UiB og forfatter av boka «Den store sangen : Kapitler av en bok om Bob Dylan», som kommer 15. november, reagerte på utdelingen med et «hæ?».

- Jeg synes det er på høy tid, men det er mange som ikke deler den oppfatningen. Svenska Akademien har vært blant dem, og når han ikke hadde fått den ennå, trodde jeg toget var gått. De siste to platene hans har vært med coverversjoner av andres låter, og det er jo slik at det aller beste materialet hans er fra 60-tallet, sier han og legger til:

- Han er en stor poet, i en tradisjon som man ofte ser bort ifra når man snakker om litteratur. Nemlig lyrikken i sin opprinnelige form, som var «sang til lyre». Han har fornyet den tradisjonen, også ved hjelp av modernistisk litteratur.

Snobbete forfattere

Selnes presiserer at Dylan ikke er musiker, han er poet. At poesien er musikk.

- Litteratur jobber med klang, harmonier, disharmonier. Å reagere på at en som han kan få nobelprisen, bygger på fordommer og misforståelser. Mange litterater og forfattere er relativt snobbete av seg, vil jeg si. Bob Dylan overgår langt alle norske poeter, men det innser ikke folk som tror at du er nødt til å skrive dikt på skrivemaskin og gi det ut mellom to permer. Det er jo en ironi i det, Dylan har aldri brydd seg om å ta vare på den skriftlige delen av sitt verk.

Bob Dylan er populær firer ikke på kvaliteten for å tekkes publikum og selge mange plater. Som litteraturviter, mener Selnes at han ikke kjenner til noe annet sanglyrisk forfatterskap som gir en brøkdel av det utbyttet som det gir å jobbe med Dylans sangtekster.

Blåst bort

Ikke alle er positive.

– Det här är en «Trumpifiering» av Nobelpriset. Oerhört deprimerande, säger kritiker Per Svensson til sin egen avis Sydsvenskan.

Og på twitter er reaksjonene delte.

«Nobelprisens seriøsitet blåst bort i vinden», skriver forfatter Øystein Hauge på twitter.

Bernhard Ellefsen, litteraturkritiker i Morgenbladet, har følgende melding: «Å, fy faen. Nå kommer NRK Alltid Gubbe til å gå bananas. Knirkende menn non stop i ukesvis. Dette blir jævlig.»

Mens forfatter og forlegger Jason Pinter skriver: «If Bob Dylan can win the Nobel Prize for literature then I think @StephenKing should get elected to the Rock N' Roll hall of fame.»

Og forfatter Hari Kunzru: «This feels like the lamest Nobel win since they gave it to Obama for not being Bush.»

Tidligere priser

Prisen i litteratur skal ifølge Nobels testamente gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

Utmerkelsen er blitt delt ut av det svenske litterære selskapet Svenska Akademien hvert år siden 1901.

Og i fjor var det den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj som fikk prisen. «For hennes mangstemmige verk, et monument over lidelse og mot i vår tid», heter det i begrunnelsen.

Sist gang prisen ble tildelt en norsk forfatter, var da Sigrid Undset vant i 1928.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer