Bob Dylan i lyset fra 78

«Bob Dylan var der, tekstene hans var der, hans publikum var der - minst ti år etter. Det tjener Dylan til evig ære at han ikke forsøker å gjøre sine konserter til minnemøter og nostalgiske stemningsopplevelser, at han hårdnakket nekter å gjøre konsertene til et påskudd for en generasjon til å feire seg selv...»

  • Slik oppsummerte kollega Terje Mosnes sin opplevelse under tittelen «Kroken på døra for 60-åra», etter at han sammen med 11999 andre tilskuere hadde opplevd Bob Dylan på scenen 11. juli 1978 i Scandinavium i Göteborg. Jeg satt selv vaglet høyt oppe langs benkeradene, målløs ettersom den lille «sang og danse-mannen», som han kalte seg selv, vrengte sitt eget repertoar ut inn med flunkende nye, tidsmessige arrangementer; en enestående demonstrasjon av musikalsk lekelyst.
  • Hvorfor dette tilbakeblikket? Først og fremst fordi en nyutgivelse på CD dukker opp i disse dager, «Street Legal», denne gangen «remixed and remastered», dette strålende albumet som kom i forkant av det minneverdige Göteborg-besøket og fungerte som et vorspiel en ukes tid før selve konserten. Sett i ettertid er det som om dette albumet knytter forbindelsen mellom Dylan før og Dylan etterpå, mellom de harde bruddene med folk-kulturen Dylan foretok da han koblet seg til lysnettet og «gikk elektrisk» på 60-tallet og de diverse bevegelsene i retning av tro og tvil som fulgte utover i 80-åra. Fra de første linjene der han omtaler sine første 16 år som artist som «16 bannere forent i ett» til hans samtaler med den mystiske skikkelsen «Senor». Hans vandringer ned til elva, der kjæresten venter, hans vemodige klagesanger, som peker direkte mot Dylans nyeste album, «Time Out Of Mind».
  • Med fare for å gå i fella og slå til orde for en «nostalgisk stemningsopplevelse», skal det sies at sommeren 1978 slett ikke var noen dårlig sommer, og Dylan gjorde den definitivt rikere. Men for den saks skyld: «Street Legal» sprer lys over en kald og regnfull 1999-sommer også, med musikk som varer evig og linjer som «son, this ain't a dream, this is the real thing».