Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB ScanpixVis mer

Bob Dylan tar ikke imot Nobelprisen personlig

Kommer ikke til Stockholm.

(Dagbladet): Bob Dylan kommer ikke til Sverige for å hente Nobelprisen i litteratur, ifølge Svenska Akademien.

- Han skulle ønske at han kunne ta imot prisen personlig, men andre årsaker gjør det dessverre umulig, heter det i en pressemelding.

Nyheten kommer etter at Dylan sa til avisa The Telegraph at han «absolutt» ville være til stede på seremonien - hvis han kunne - etter å ikke ha kommentert prisen overhode de første to ukene etter tildelingen.

- Svenska Akademien respekterer Bob Dylans beslutning. At en nobelprisvinner ikke kan reise til Stockholm for å ta imot prisen er uvanlig, men ikke eksepsjonelt. Flere vinnere har i nyere tid takket nei til å stille på seremonien av ulike grunner, som Doris Lessing, Harold Pinter og Elfriede Jelinek. Utmerkelsen er uansett deres, slik den nå også er Bob Dylans, skriver Svenska Akademien.

Bob Dylan må derimot holde en nobelforelesning innen seks måneder, regnet fra 10 desember, som er det eneste kravet som kommer med prisen.

Nobelprisen i litteratur skal ifølge Nobels testamente gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

Utmerkelsen er blitt delt ut av det svenske litterære selskapet Svenska Akademien hvert år siden 1901.

Sist gang prisen ble tildelt en norsk forfatter, var da Sigrid Undset vant i 1928.