Bob Dylans jukeboks

Avansert skoletime i musikalske røtter.

CD: 3. mai 2006 fikk verden en ny overraskelse fra den alltid uberegnelige Bob Dylan. Etter å ha skrevet første bind av sine memoarer slo han til som vert for et radioshow, der han spilte personlige favoritter fra musikkhistorien, presentert og kommentert av ham selv.

Fram til 18. april 2007 hadde han sendt 50 timelange programmer. 19. september i fjor startet han en ny sesong og er oppe i mer enn 70 favorittimer med musikk for lyttere over hele kloden. Foruten en rekke radiostasjoner i USA, sender en stasjon i Irland og britiske BBC programmet hver uke.

Historiens mørke

Denne plata presenterer 50 utvalgte låter fra den første sesongen – dessverre uten Dylans vokale kommentarer, men med en 48 siders booklet som er den rene gullgruven. Full av fotografier, platecovere og annen memorabilia, for ikke å snakke om detaljerte, kyndige kommentarer til hver eneste sang.

For et fantastisk utvalg! Her er det bare å åpne sjel og sinn for nyheter fra fortida. Vi snakker ikke om sanger fra toppen av hitlistene, snarere hemmeligheter som har druknet i musikkhistoriens dype mørke og som nå blir fisket fram igjen av platesamleren og den utrettelige skattejegeren Dylan. Hans egen musikk er en refleksjon av en dyp interesse for det sjeldne og dype uttrykk for den glemte arven i amerikansk musikktradisjon.

Rødglødende

Mye dyp melankoli og mange tragiske livsløp ligger skjult bak disse innspillingene. Mislykte karrierer, desperat kjærlighet, fyll og spetakkel, erotiske drifter og brutte samliv. Men forsonende for all denne ulykken er at den kan uttrykkes gjennom spontan, ektefølt, rødglødende og medlidende musikk, sanger som blander seg med blod og nerver hos den som lytter. Disse platene brenner med like stor intensitet som en sveiselampe.

Fra Patsy Raye & The Beatniks til The Clash, fra Memphis Minnie til White Stripes, fra Lonnie «The Cat» til Charlie Rich – 50 sanger som oppleves som forbløffende friske og aktuelle. I ei tid med en påfallende mangel på musikalsk kreativitet går de utenpå det meste. Dylan gjør mer enn å presentere plater – han har lagd en målestokk som er drepende i disse tider av listepop, idoldyrking og dårlig repetisjon av fortida.