Bob Dylans midtlivskrise

Norges ledende Dylan-eksperter er ikke i tvil: 1975 er en av Bobs aller beste årganger.

Denne uka kom endelig den offisielle utgivelsen av konsertopptakene fra Bob Dylans 1975-turné The Rolling Thunder Revue.

Ikke bare var det en oppsiktsvekkende turné i seg selv, der Dylan og hans svære tropp av gamle og nye musikervenner - deriblant Dylans gamle flamme Joan Baez , The Byrds' Roger McGuinn og beatpoeten Allen Ginsberg - reiste rundt i USA og Canada som det reineste sirkus. Dylan selv var også inne i en svært opprivende personlig fase, trigget av ekteskapsproblemene med Sara Lowndes. Denne krisen på hjemmebane hadde allerede i januar 1975 avfødt det akustiske mesterverket «Blood On The Tracks» .

Dylan på høyden

Poeten Håvard Rem skrev ei bok om Bob Dylan i den kulturhistoriske monografiserien Ariadne i 1999. Rem nøler ikke med å karakterisere The Rolling Thunder Revue som kraftig Dylan-kost.

- På denne tida er Dylan på høyden som låtskriver. Energien på denne turneen matcher den fra den elektriske 1966-turneen med The Band. Det er desperasjon og kåthet over opptakene fra 1975- 76, sier Håvard Rem til Dagbladet.

Da Dylan la ut på 1975-turneen, var han 34 år og fembarnsfar. Året før hadde han gjort konsertcomeback med The Band etter åtte års pause, dokumentert på livealbumet «Before The Flood» .

Midtlivskrise

- Dylan hadde levd rolig på landet oppe i Woodstock i nesten ti år, og gått veldig opp i rollen som familiefar. Han hadde levd ut patriarken i seg, men nå svitsjet han over til en vagabondrolle inspirert av Woody Guthrie og de omreisende sirkusene som kom til Hibbing da Dylan var liten.

Da familieidyllen raknet, skjedde det med brask og bram. Liveplata «Hard Rain» fra 1976-delen av turneen er nesten pønk, mener Rem, som påpeker at Dylans livskrise rundt 1975 ikke bare involverer bruddet med Sara.

- Det er her han begynner å ta et oppgjør med sin jødiske oppvekst, som gjør at han til slutt ender i kristendommen i 1977- 78.

- Dylan opplevde en slags tidlig midtlivskrise?

- Det kan du godt si. Turneen i 75 viser Dylan i sin manndoms fulle kraft. Men den er også et uttrykk for Dylans akkumulerte sosiale behov etter mange år på landet. Han ville ha party, og som den legenden han var, kunne han ringe hvem han ville og få dem med seg på sitt lag, sier Rem.

- Rolling Thunder Revue var noe mer enn en vanlig turné. Det var en happening, en vaudevilletrupp på tur. Innspillingen av filmen «Renaldo & Clara» bidro også til at det var en spesiell turné, mener Petter Myhr, mannen bak den kombinerte biografien og albumguiden «Bob Dylan - jeg er en annen» som kom i fjor.

Gjenskape 60-tallet

- Dylan ønsket å gjenskape ei tapt tid - 60-tallet - og dro til Greenwich Village og plukket med seg sine gamle kompiser. Selv Joan Baez, som Dylan hadde behandlet så dårlig opp gjennom åra, slapp alt hun hadde i hendene for å bli med på turneen. De andre var veldig grepet bare av å være i Dylans nærvær. Man merket det på de ærefryktige uttalelsene musikerne kom med om Dylan underveis, sier Myhr.

Også Myhr påpeker at det skjer mye med Dylan underveis på turneen, ikke minst i forhold til den pågående ekteskapskrisen med Sara. Hun var selv med på deler av turneen sammen med barna.

- På dette opptaket fra 1975 som nå er utgitt, er det en nydelig versjon av låta «Sara» . Seinere på turneen sluttet han å spille «Sara», og begynte i stedet å synge «Idiot Wind» , som vi finner i en rå versjon på «Hard Rain». Den må sees på som et oppgjør med henne, mener Myhr.

- Ikke komplett

Johnny Borgan er blant Norges fremste Dylan-eksperter, og er den som kanskje er best skikket til å si om «Live 1975 - The Rolling Thunder Revue» er det optimale dokumentet fra denne turneen.

Opptak herfra har sirkulert i utallige bootlegutgaver i årevis.

- Denne turneen ender alltid blant toppene når dylanologene kårer de beste Dylan-turneene. Det er et fint låtutvalg, og lyden er krystallklar. Men det mangler et par låter for å gjøre utgivelsen komplett, mener Borgan.

- Dylan åpnet alle konsertene med «When I Paint My Masterpiece», og avsluttet alltid med en felles jam på «This Land Is Your Land». Det undrer meg at disse låtene ikke er med, sier Johnny Borgan.

VAGABOND PÅ TUR: Bob Dylan svitsjet over fra rollen som patriark til rollen som den rastløse vagabond da han etter nesten ti år i isolasjon i Woodstock la ut på den legendariske The Rolling Thunder Revue på seinhøsten i 1975.