Bob lever!

Det var en gang... nærmere bestemt i 1990. Da startet en svært annerledes TV-serie på amerikanske skjermer. For en gangs skyld var NRK raskt ute og snart lurte også vi: Hvem drepte Laura Palmer?

Det er en ganske sterk opplevelse å se piloten og de påfølgende sju episodene i sammenheng. En kan mene mye om David Lynch, men han er utvilsomt en filmskaper i særklasse. Jeg innrømmer at jeg var skeptisk, men «Twin Peaks» har holdt seg svært bra. Morsom, guffen, spennende og fascinerende. Den er også langsom og dvelende, en velkommen kontrast til mange av dagens TV-serier laget etter MTV-malen. Og selv om denne sesongen slutter med tidenes «cliffhanger», er det helt greit å hoppe av omtrent her, før serien blir en virkelig såpeopera - en parodi på seg sjøl.

Tilleggsmaterialet er ikke all verden, men i likhet med serien, er deler av det sære saker. Svært morsomt for fansen, bare passelig interessant for andre. Av de mer streite tingene er et intervju med produsent Mark Frost, en film om David Lynch, samt følgekommentarer fra forskjellige regissører, fotografer osv. til hver episode. Men overraskende blir det store spørsmålet her ikke «hvem drepte Laura Palmer?», men «hvor pokker er David Lynch?». Selv om han er viden kjent for sin motvilje til å snakke om sine verker, hadde det vært morsomt å høre hva han tenkte om serien nå. Likevel er dette et gjensyn som anbefales. Perfekt for sene vinterkvelder med masse sterk kaffe og store stykker kirsebærpai.