Bobler av skrudd humor

Morsom tegneseriefilm om krig, fred og hurtigmat under vann.

FILM: Svampebob Firkant, todimensjonal tegneseriefigur, sies å være en av TV-historiens mest populære. Barneserien «Spongebob Squarepants», som går på kabelkanalen Nickelodeon i USA, blir nå kjent for norske barn gjennom filmversjonen.

Filmen har fått sjuårsgrense, men den er ikke dubbet til norsk. Distributøren mener at dette er voksenmoro.

Riktignok opptrer den gule svampen og hans venn sjøstjernen Patrick med tidenes bakrus etter litt for mange iskrem på en nattklubbrangel, men unger i dag takler vel sånt?

Regissør, produsent og manusforfatter Stephen Hillenburg har vunnet flere priser for serien, også en miljøvernpris.

Årsaken er at Svampebob og hans univers handler om marinbiologi, altså om livet under vann. Her lever fisk, krabber og plankton i skjør harmoni med hverandre. De driver rivaliserende hurtigmatkjeder, og innimellom oppstår det regulær krig om kundene.

Svampebobs undervannsby heter Bikini Bottom, et idyllisk sted som i denne filmen utvikler seg til en hjernevasket ettparti-stat takket være et enøyd plankton med diktatoriske ambisjoner. Bildene er som sagt flate, men filmen står seg like bra som de mer avanserte Pixar-animasjonene fordi den bobler (bokstavelig talt) av skrudd humor.

David Hasselhoff er den eneste levende figuren i filmen. Han spiller en parodi på sin egen rolle som badevakt i såpeserien «Baywatch», og får virkelig vist muskler på en ny måte. Morsomt!