Bobo Stenson Trio

Ruvende fra ledende europeisk trio

Bobo Stenson, den svenske pianisten fra 70-åras nå legendariske Garbarek/Stenson-kvartett, er en av den moderne europeiske jazzens viktigste utviklere. Særlig har han markert seg som en både lyrisk søkende og kraftfullt swingende pianist i sin egen trio med bassist Anders Jormin og den gamle kvartettkompisen, trommeslager Jon Christensen, og etter de to fine CD-ene «Reflections» og «War Orphans» kommer her den tredje.

Det er verdt å merke seg at Charles Ives' «Serenity» er valgt som tittelspor. Med det, samt Alban Bergs «Die Nachtigall» og to Hanns Eisler-komposisjoner inkludert i et hovedsakelig originalkomponert repertoar, fortsetter Stenson å bevege sitt triouttrykk i samtidsmusikalsk retning. I enkelte spor forlater han tonalitet og «time», noe som i jazzsammenheng vanligvis betyr «frijazz», men her avføder det musikk som i minst like høy grad kan oppleves som «moderne klassisk kammermusikk», slik den spilles av tre improviserende musikere med jazzidiomet som ankerfeste, men med lang line.

Likevel: Som det gjelder for eksempelvis Jan Garbarek og Nils Petter Molvær, ville neppe Stenson/Jormin/Christensen ha kunnet spille som de gjør uten nettopp jazzbakgrunnen. Christensens klanglige fargelegging og unike pulsmarkeringer er nok en gang et eventyr i seg selv, dynamisk fullspektret og med en frihet i utrykket som ingen andre trommeslagere er i nærheten av å mestre; Jormin synes perfekt som makker for alle Stensons musikalske «moods», og Stenson matcher både sine egne ambisjoner og Christensens utfordringer med et spill som rommer det meste, fra teknisk finesse til improvisatorisk dristighet. En ruvende utgivelse.