||| BOK: Her om dagen spurte noen meg om William T. Vollmann egentlig er én person. Så overmenneskelig er produksjonstempoet hans. Likevel skal du lete lenge etter en mer umiskjennelig eksentrisk forfatter.
I fjor høst utga han et 1300-siders studie av Imperial County, en kommune i grensetraktene mellom USA og Mexico. Allerede måneden etter kommer en ny sakprosabok, om kvinneskikkelser i japansk teater. Han har lagt bak seg ett sjubindsverk — om vold — og er godt over halvveis i det neste, «Syv drømmer — ei bok om Nordamerikanske landskaper». Alt dette i tillegg til de bøkene hans som folk faktisk leser.
Utmattende«Riflene» utkom opprinnelig i 1994, som den tredje av de syv «drømmene» i det som til slutt skal utgjøre en «symbolsk historie» spunnet rundt siviliseringen av Nord-Amerika. Umiddelbart virker det som et snodig valg for oversettelse. Fra tidligere foreligger «13 fortellinger og 13 gravskrifter» på norsk — en rå, uimotståelig introduksjon til Vollmanns univers.
«Riflene» er alt annet enn et slikt «utmerket sted å begynne». Tvert imot, dette er full dose på godt og vondt: En utmattende bok som på 400 sider favner hele bredden av Vollmanns uhyre ambisjoner, hans monomane metoder og sære tilbøyeligheter. Kanskje nettopp derfor.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger