Bodil har det største juret i fjøset

Frisk barnebok om stormannsgal melkeku.

STOR KOMIKK: Per Dybvig har på gapskrattende vis gitt liv til visjonen av noe så usannsynlig som en sirkusku.
STOR KOMIKK: Per Dybvig har på gapskrattende vis gitt liv til visjonen av noe så usannsynlig som en sirkusku.Vis mer

ANMELDELSE: Møt Bodil — en god gammeldags melkeku med det største juret i hele fjøset. Kanskje i hele verden. Det gjør de andre kuene misunnelige, så Bodil burde vært en lykkelig melkeku.

Det er hun ikke. Hun synes kuhverdagen er kjedelig. Den består i å tygge og gulpe opp mat, stirre på folk som går forbi — da må hun slutte og tygge, for kuer klarer jo ikke to ting på en gang.

Vil i manesjen
Dagens gjøremål består ellers i å bæsje, som kuer gjør både titt og ofte. Og å bli melket, som liksom skal være den store kulykken. Bodil vil ha mer ut av livet, og når det kommer en sirkusvogn full av sirkushester, sniker hun seg med.

Til de arrogante sirkushestenes foraktfulle forbauselse. Ei ku kan har ikke noe på sirkus å gjøre.

Bodil har det største juret i fjøset

Paulsen har ikke bare en morsom idé i sin debutbok, han har også et utrolig friskt og humoristisk språk, der han med varme gjør seg lystig over den dølle kuhverdagen. Og over Bodils lengsel etter å få noe mer ut av livet sitt, med en påfallende mangel på selvinnsikt må en vel si.

En politihund
Selve storyen er nokså forutsigbar, om en kan bruke det uttrykket om en billedbok for de aller minste. Bodil får sin drøm oppfylt,
hun blir sirkusku — mot alle odds. Takket være sine sprengfulle jur blir hun nærmest en melkerakett. Men store drømmer ellers, de innfrir ofte ikke forventningene, og Bodil blir skuffet over mangelen på glamour i sirkuslivet. Hun rømmer og møter politihunden Sherlock. Og i politiet finnes det kanskje ei framtid for en stormannsgal ku ...

At Paulsen er en mer enn lovende debutant, vises også ved at han har fått en av Norges fremste barneboktegnere til å illustrere sin første bok.

Per Dybvig, hvis kjappe og lekne strektegninger har manet fram både Doktor Proktor og Svein og Rotta, har et fantastisk grep om den lett komiske kuhverdagen til Bodil. Det gjør denne barnebokdebuten til en sann fryd å lese.