Bodil spilte med pappa

VADSØ (Dagbladet): I går lot jazzstjernen Bodil Niska pappa Aksel (75) debutere i jazzband. I hjembyen Vadsø.

For første gang opptrådte de sammen: Aksel på sitt trekkspill, Bodil på tenorsax. Sammen med Niskas faste musikere leverte de to en fortryllende kveldskonsert på Varangerfestivalens første dag.

- Det er viktig å ta med seg røttene. Og det er det jeg gjør når jeg opptrer med far. Det føles veldig nært å framføre musikken min her oppe, sier den fremragende jazzmusikeren.

Musikerhjem

- Kjempesterkt å få anledning til spille med datteren min - og landets beste jazzmusikere. En stor opplevelse for meg, sier Aksel.

Bodil Niska (46) er født inn i en musikerfamilie: Faren har spilt i band hele sitt voksne liv.

- Jeg er jo oppvokst med trekkspilltoner, standardlåter og amerikanske evergreens. Du kan vel si at det var passe vanskelig å unngå å bli hekta på musikk, sier Bodil, som har spilt saksofon siden hun var 16. Men i 1989 forlot hun Finnmark og flyttet til Oslo.

- Det er vanskelig å bli profet i eget land. Jeg kom liksom ingen vei som musiker ved å bli nordpå.

Hjem i triumf

Men nå er hun altså tilbake på hjemlige trakter - som en av landets mest anerkjente jazzkunstnere. Med seg i gjensynet med Finnmark har hun sitt faste band: Egil Kapstad (piano), Bjørn Alterhaug (bass) og Pelle Hulten (trommer).

Finnmarkingen, som fortatt bor i Oslo og i høst reetablerer butikkcafeen «Bare Jazz» i Grensen, har hatt stor suksess med sin første soloplate, som ble sluppet i januar. Anmelderne hyllet henne:

«Niska spiller saksofon med følelsene virvlende som et slør rundt tonene som strømmer ut av hornet,» skrev en begeistret Fredrik Wandrup her i Dagbladet.

- Godordene har åpenbart medført økt interesse og flere attraktive spillejobber. Det var jo for eksempel flott å åpne årets Molde-jazz.

Niska er også ettertraktet i utlandet: Hun har nylig spilt i Zagreb med Johnny Griffin og i London med Scott Hamilton.

<B>FAMILIEJAZZ:</B> Bodil Niska tok med seg trekkspillpappa Aksel på scenen i Vadsø i går kveld.