Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bodø vant!

Bodø er kåret til europeisk kulturhovedstad for 2024.

SE TV NÅ: Bodø er blant byene som kan bli kulturhovedstad i 2024. Nå kommer avgjørelsen. Vis mer

I dag er dagen mange bodøværinger har ventet på. Litt før klokka 12.00 fikk Bodø status som europeisk kulturhovedstad i 2024.

Det er EU som utpeker kulturhovedstaden på bakgrunn av en anbefaling fra Europakommisjonen og synspunkter fra EU-parlamentet.

Følg livesendingen øverst i saken!

- Fortjente finalister

- Først av alt er det godt å si at alle tre byene har bevist at de fortjener å være i den siste runden, sa den tsjekkiske juryformannen Jiri Suchanek like før han avslørte vinneren:

- Tittelen Europeisk kulturhovedstad for 2024 går til Bodø!

Det utløste både jubel og klapping fra den nordnorske delegasjonen i Brussel. Med i delegasjonen er blant andre ordfører Ida Pinnerød, som er svært glad for tittelen.

- Dette er en fantastisk lagseier for Nordland og Nord-Norge som har stått på for å få til denne kulturhovedstaden over tid. Så tror jeg at det blir et enormt spennende år for hele landet vårt, der vi får anledning til å vise den arktiske dimensjonen til Europa på en helt ny måte, sier hun til Dagbladet.

Søker statsstøtte

Arve Vinje er kultursjef i kommunen og har vært leder for prosjektet.

- Dette en sterk utløsning, spesielt når du har jobbet med dette så lenge som vi har, sier han til Dagbladet.

Bodø kommune har laget et konsept basert på solas sesong, som skal ligge til grunn for struktureringen av kulturåret 2024:

«Here comes the sun», «Spring optimism», «Midsummer madness», «Autumn storm» og «Artic light».

Ble frarådet å søke

Det som skal skje nå, er at kommunen skal opprette en organisasjon og etablere et styre som skal drive prosjektet. Så skal de sende søknad til kulturdepartementet om statlig innvirkning, forteller kultursjefen.

- Støtte fra staten ligger som en forutsetning i disse 300 millionene som er kostnadsramma vår. Så vi har blitt enige om å sende søknaden før jul, sier Vinje.

KULTURHOVEDSTAD 2024: Det er EU som utpeker kulturhovedstaden på bakgrunn av en anbefaling fra Europakommisjonen og synspunkter fra EU-parlamentet. Vis mer

I søknaden legger Bodø opp til et budsjett på 300 millioner kroner. 100 millioner skal hentes fra kommunen og fylket, 100 millioner skal dekkes av næringslivet, mens resten er lagt opp til at staten skal stå for.

- Men akkurat nå skal vi bare markere det vil allerede har gjort. 18. oktober skal vi ha kulturnatt. Da skal folk fra regionen inviteres inn til en ordentlig fest, og vi kan prøve og se hvordan en dag i 2024 blir, sier kultursjefen.

Da det ble klart at Bodø ønsket å søke, frarådet kulturminister Trine Skei Grande kommunen om å søke. Hun mente at Bodø burde vente noen år, og nektet å støtte prosjektet økonomisk.

Tre nominerte

Hvert år kan det velges inntil to kulturhovedsteder, ettersom det kåres en kulturhovedstad for byer i EU og én utenfor. Det var tre byer utenfor EU som kjempet om den prestisjefylte tittelen:

Bodø, samt Banja Luka og Mostar, begge i Bosnia-Hercegovina.

Hensikten med kåringen er å bringe den europeiske befolkningen sammen, samt å fremme mangfoldet av kulturer som finnes i Europa.

Presentasjonen av avgjørelsen ble sendt direkte fra Brussel onsdag formiddag, der flere representanter fra Bodø kommune er til stede.

Norske kulturhovedsteder

To norske byer har tidligere blitt utpekt som europeisk kulturhovedstad. I 2000 ble Bergen kåret sammen med ni andre europeiske byer, mens i 2008 var det Stavanger og Sandnes som kunne smykke seg med den gjeve tittelen.

Bodø er den første europeiske kulturhovedstaden nord for polarsirkelen. Tittelen må de dele med en EU-by, én fra Estland og én fra Østerrike. Det er ikke avgjort hvilke disse blir.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling