DEBATT

DEBATT: Det danske valget

Bøhler: Må ta velgerne på alvor

Mange velgerne har stemt på borgerlige og høyrepopulistiske partier fordi de vil ha en sterkere politikk i det som fortoner seg viktigst i deres boområde – integrering, innvandring, gjengkriminalitet.

VALG I DANMARK: Hvis det går som alle meningsmålinger tyder på, og Mette Fredriksen blir Danmarks statsminister, vil hennes parti bli det mest interessante av de sosialdemokratiske partiene i Europa, skriver Jan Bøhler (Ap) om dagens danske valg.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VALG I DANMARK: Hvis det går som alle meningsmålinger tyder på, og Mette Fredriksen blir Danmarks statsminister, vil hennes parti bli det mest interessante av de sosialdemokratiske partiene i Europa, skriver Jan Bøhler (Ap) om dagens danske valg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tidligere har Socialdemokratiet i Danmark i årtier vært en lillebror i forhold til de sosialdemokratiske partiene i Sverige og Norge. De har pleid å ligge på et atskillig lavere nivå enn oss, og vi har tilsynelatende hatt lite å lære.

Men da jeg var på besøk i Århus for ti års tid siden, fikk jeg den første tankevekkeren om at noe annet var i gjære. Der hadde de under sosialdemokratisk styre innført et system med grundige språktester av barn før skolestart, og en regel om at ingen skoler i noen del av byen skulle ha flere enn 20 prosent elever med små eller ingen dansk-kunnskaper. Når man kom over denne grensen på noen av skolene, ble elever busset til andre skoler, slik at alle fikk mer likeverdige læringsmiljøer.

Det viste seg at mange av elevene som ble busset og foreldrene deres hadde positive opplevelser med dette, og at det hadde gitt dem bedre muligheter for å lykkes på skolen.

Den gang ble jeg overrasket over at danske sosialdemokrater, som jeg hadde tenkt på som mer snillistiske enn oss norske, sto så fullt og helt for dette – og at det virket som det var lite konflikt i Århus om det. Men dette var vel å merke noe som skjedde lokalt, ikke i Socialdemokratiet nasjonalt. Flere steder hadde de jordnære sterke ordførere som sto for slike ting, og hadde gitt partiet en høy oppslutning ved noen lokale valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer