Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LO-kongressen:

Boikott er ikke svaret

Det er gode grunner til å beklage LOs vedtak om Israel-boikott.

BLE IKKE HØRT: Nyvalgt LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: NTB Scanpix
BLE IKKE HØRT: Nyvalgt LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når LO hvert fjerde år samler seg til kongress, har vedtak og valg av ledelse stor betydning. Som landets desidert største fagorganisasjon med 920 000 medlemmer, har LO betraktelig egentyngde. Når LO i tillegg lever et tett, organisert samliv med Arbeiderpartiet, blir den politiske rekkevidden utvidet og slagkraften ytterligere styrket. Det er delte meninger om hvor klokt dette faglig-politiske samarbeidet er, men uansett er det i dag en politisk realitet. Da er det som forventet at LO-ledelsen, med nyvalgt leder Hans-Christian Gabrielsen i spissen, prioriterer et politisk maktskifte ved høstens valg. Blant andre viktige saker er full sysselsetting, en bedre arbeidsmiljølov, flere faste jobber, kamp mot sosial dumping og en kompetansereform i arbeidslivet.

I slike spørsmål er LO på et hovedspor som er gjenkjennbart og der organisasjonen vil ha sterk innflytelse hvis det blir regjeringsskifte. Samtidig gjorde kongressen vedtak i saker som gjeler EU/EØS og konflikten i Midtøsten. Det ville ha endret premissene for hele den norske EU-debatten om LO hadde gått innfor å avvikle EØS-avtalen. Det skjedde ikke, bl.a. etter at den påtroppende lederen i sterke ordelag advarte mot konsekvensene for norsk eksport, for arbeidsplassene og næringslivet.

Hans-Christian Gabrielsen advarte også mot å vedta en full boikott av Israel, men her ville kongressen noe annet. 193 delegater stemte for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, 117 stemte for en en mer begrenset boikott av varer fra israelske bosettinger. LO-ledelsens nederlag var altså tydelig, og LO-leder Gabrielsen har ennå ikke sagt noe konkret om hvordan vedtaket skal følges opp. Israel-vedtaket har allerede vakt oppsikt, og her hjemme har Jonas Gahr Støre gjort det klart at Arbeiderpartiet ikke stiller seg bak det. Også regjeringen ved utenriksminister Børge Brende har beklaget vedtaket.

Det er gode grunner til å beklage LOs vedtak om Israel-boikott. En slik boikott, som også vil omfatte kulturell og akademisk kontakt, kan bare ha som mål å isolere Israel totalt fra resten av verden. En slik politikk er det bare ytterliggående muslimske land som støtter. Den politiske utviklingen i Israel, med større vekt på nasjonalisme og ekspansjon på Vestbredden, er ikke akseptabel. Likevel går veien fram til nye løsninger i Midtøsten bare gjennom dialog og kompromisser. LOs nye linje gir ikke noe bidrag til en mer fredelig utvikling, snarere medvirker den til å helle mer bensin på bålet.