Eurovision 2019:

- Boikott er ikke veien å gå

Norges ambassadør til Israel mener boikott av Eurovision-finalen er trist. I går inviterte han til 17. mai-feiring.

VARMT: KEiiNO troppet opp i nasjonaldrakt på nasjonaldagsfeiring, kun timer etter at de sto på Eurovision-scenen i Tel Aviv. Vis mer

HERZLIYA (Dagbladet): Den norske Eurovision-trioen KEiiNO rakk noen timers søvn før de møtte opp stivpyntet i nasjonaldrakter til 17. mai-frokost.

I godt over 20 varmegrader hadde Norges håp kledd på seg flere lag med ull. Alt for å føle seg litt mer hjemme, ifølge Alexandra Rotan.

- Dette er ei vinterkofte fra Kautokeino, så jeg tror det er 40 grader inne i denne kofta akkurat nå, forteller Fred Buljo.

- Men jeg har to lag med ull, kontrer en bunadskledd Tom Hugo.

Bare timer tidligere sørget de tre for at norske TV-seere kan glede seg ekstra mye til lørdagens storslåtte finale i Tel Aviv, da de til jubel og joik tok seg videre fra semifinalen i Eurovision Song Contest.

I NASJONALDRAKT: Bare timer etter semifinalesuksessen, møtte Keiino opp til 17. mai-feiring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I NASJONALDRAKT: Bare timer etter semifinalesuksessen, møtte Keiino opp til 17. mai-feiring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Sprer viktig budskap i regionen

Låten «Spirit in the Sky» skal ifølge Keiino være en slags hyllest til mangfold. Dette er et budskap som går rett hjem hos Norges ambassadør Jon Hanssen-Bauer.

- Vi forteller Israel at Norge er etablert som stat på territoriet for to folk, det samiske og det norske. Slik Hans Majestet Kongen sa det i 1997. Vi forteller både hvordan den norske majoriteten undertrykket, utnyttet og tvangsassimilerte den samiske nasjonen – og hvordan Norge har bedt om unnskyldning og nå anerkjenner og er stolt over det samiske folk, sa Hanssen-Bauer i velkomsttalen.

Hen mener at demokratiets kvaliteter måles etter hvordan minoritetene behandles, og tror at Norge kan vise til erfaringer som vil være relevante i den konfliktfylte regionen Israel er en del av.

HYLLER KEINO: Den norske ambassadøren til Israel, Jon Hanssen-Bauer, inviterte til 17. mai-frokost, og benyttet anledningen til å rose det norske ESC-håpet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HYLLER KEINO: Den norske ambassadøren til Israel, Jon Hanssen-Bauer, inviterte til 17. mai-frokost, og benyttet anledningen til å rose det norske ESC-håpet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om dette var rettet mot forholdet mellom israelere og palestinere, svarte ambassadøren slik:

- Nei, det var det ikke. Palestinerne har, etter vår mening, rett på en egen stat. Etter vårt syn er en tostatsløsning den eneste måten å komme fram til en fredsløsning på. Men det er andre minoriteter i Israel også, og det å både anerkjenne minoriteter, og gi dem plass i utviklingen av nasjonen, synes vi er et viktig poeng å få ut i verden.

- Føler du at budskapet når fram?

- Både og. Dette er jo en region som er preget av forferdelig mange konflikter, som henger sammen med hvordan de ulike etniske gruppene, politiske gruppene og nasjonene kan leve sammen innafor grensene til en nasjonalstat, svarer Hanssen-Bauer.

- Ikke riktig vei å gå

Selv om selve Eurovision-konkurransen ikke skal være politisk, har det vært stor uenighet om hvorvidt det er riktig at Israel skal få anledning til å promotere seg selv i en slik sammenheng.

Seinest ut var rapduoen Karpe, som onsdag annonserte på Instagram at de ville boikotte lørdagens finale, og oppfordret følgerne sine til å gjøre det samme.

Dette strider mot den norske regjeringens syn. De mener at boikott ikke er veien å gå for å komme videre i den politiske prosessen.

- Jeg skjønner veldig godt den frustrasjonen folk har, fordi vi ikke har kommet lenger med å opprette en palestinsk stat. Det er en frustrasjon jeg deler. Men det må dialog til mellom partene, og da trengs det samhandling, ikke boikott, sier ambassadøren.

Videre understreker han at boikott av kultur er lite konstruktivt, med tanke på at de fleste kunstnerne i Israel ønsker en slutt på konflikten.

- Jeg synes det er trist om dette rammer de som ønsker det samme som oss.

SKRYT: Jon Hanssen-Bauer skryter av den norske trioen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKRYT: Jon Hanssen-Bauer skryter av den norske trioen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tror på topplassering

Etter noen timer med tilnærmet påtvunget 17. mai-feiring, måtte Keiino haste videre til flere prøver, i påvente av lørdagens finale. Artist og låtskriver Tom Hugo tror at den lille følelsen av Norge kan gi dem den energien de trenger de neste timene.

- Dette er en festdag. Vi vil ta med oss festen opp på scenen, sier han.

I løpet av torsdagens semifinale klatret nordmennene fra en 15. plass, til en 10. plass på bettinglistene, og den norske leiren er dermed håpefull for resultatet til Norge.

Betssons MGP-ekspert Per Sundnes, som på forhånd uttrykte bekymring for om Keiino i det hele tatt kunne komme seg til finalen, har nå gjort fullstendig helomvending. Eurovision-veteranen roser spesielt Alexandra Rotan, som han mener «gnistret på scenen» under semifinalen.

- Dette synes jeg var helt fantastisk. Tidligere i dag var jeg bekymret for at Keiino ikke skulle gå videre. Det hadde jeg ingen grunn til. Dette var et stort steg i riktig retning fra de tidligere framførelsene i Tel Aviv. Nå tror jeg på en topplassering for Norge, sier Sundnes til Betsson-bloggen.

Live-published photos and videos via Shootitlive