FOTBALL-VM: Kenneth Karijord oppfordrer til boikott av mesterskapet. Video: Nina Hansen / Sveinung U. Ystad Vis mer

DEBATT

Fotball-VM i Qatar:

Boikott fotball-VM i Qatar!

Norges Fotballforbund har nå mulighet til å trekke Norges VM-deltakelse og dermed vise at NFF også tar avstand fra systemisk rasisme.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Drapet på George Floyd 25. mai førte til en verdensomspennende protestbølge som for alvor stakk hull på illusjonen om systemisk rasisme som en isolert, amerikansk problemstilling.

Kenneth Karijord
Kenneth Karijord Vis mer

Selv her hjemme har filteret rundt norsk eksepsjonalisme begynt å slå sprekker, noe 15.000 demonstranter som trosset smittevernloven ble selve symbolet på. Dessverre har dette engasjementet blitt trivialisert av en debatt om statuer og historisk revisjonisme.

Å fjerne statuer vil ikke gjøre noe for å endre de institusjonene som opprettholder den systemiske rasismen mørkhudede opplever i dag. Derfor burde vil heller sette søkelys på hvilke tiltak vi kan gjøre som faktisk vil ha en konkret effekt, nå og i framtida. En fullstendig kansellering av fotball-VM i Qatar er et slikt tiltak.

VM i Qatar er et av de fremste eksemplene på systemisk rasisme i vår tid. Arbeiderne som bygger infrastruktur og fasiliteter til VM lever og jobber under slaveliknende tilstander.

QATAR: Myndighetene i landet har fått kritikk for manglende sikkerhet på byggeplassene der stadionene til fotball-VM i 2022 bygges. Foto: Magnus Aabech / NTB scanpix
QATAR: Myndighetene i landet har fått kritikk for manglende sikkerhet på byggeplassene der stadionene til fotball-VM i 2022 bygges. Foto: Magnus Aabech / NTB scanpix Vis mer

Ifølge en undersøkelse utført av International Trade Union Confederation anslås det at disse tilstandene vil medføre at over 4000 arbeidere vil dø før første ball går i mål i 2022.

Arbeiderne er hovedsakelig fattige mennesker fra India, Nepal og Filippinene som dør for at hvite, pengesterke mennesker skal kunne se en ball sparkes rundt på en gresslette. Tilsynelatende uten noen samvittighetskvaler for de menneskelivene som har gått tapt til fordel for deres underholdning.

Statuene som nå møter kritikk er etterlevninger av ei tid da rasistiske trekk hadde null konsekvens for deres mulighet til å bli foreviget som symboler for nasjonal stolthet. I vår tid kan vi vise at rasisme er en diskvalifiserende faktor.

Kostnadsestimater viser at VM i 2022 vil koste 220 milliarder dollar, eller rundt 2.000 milliarder kroner.

Om VM må kanselleres som følge av at medlemslandene trekker sine respektive landslag fra å delta vil det sende et kraftig signal til FIFA og Qatar om at det systemet de har etablert ikke lengre aksepteres. En tapt investering tilsvarende 1/5 av det norske oljefondet vil legge kraftige føringer for hvordan VM, EM, OL og andre store internasjonale arrangementer organiseres i framtida.

Men hva kan lille Norge gjøre i den store sammenhengen? Ganske mye faktisk.

I 2018 fikk fotballpresident Terje Svendsen tildelt NISOs hederspris for kampanjen «Gi rasisme rødt kort», noe som viser at presidenten tar individuell rasisme på alvor.

Norges Fotballforbund har nå mulighet til å trekke Norges VM-deltakelse og dermed vise at NFF også tar avstand fra systemisk rasisme. Som vil sende et kraftig signal til FIFA og andre aktører som utnytter et rasistisk system for økonomisk vinning om at tiden der dette var en akseptabel forretningsmodell er over.

Videre kan Stortinget vedta forbud mot salg av billetter til VM for norske aktører, samt hindre at norske bankkort brukes til å kjøpe billetter hos utenlandske aktører.

Men viktigst av alt må hver enkelt av oss ta den viktige samtalen med våre fotballfrelste venner og familiemedlemmer om hvorfor en fullstendig boikott av VM i 2022 er helt essensielt for å delegitimere et system som profitterer på undertrykkelse av ikke-hvite mennesker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer