DEBATT

Fotball-VM i Qatar:

Boikott fotball-VM i Qatar!

Norges Fotballforbund har nå mulighet til å trekke Norges VM-deltakelse og dermed vise at NFF også tar avstand fra systemisk rasisme.

FOTBALL-VM: Kenneth Karijord oppfordrer til boikott av mesterskapet. Video: Nina Hansen / Sveinung U. Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Drapet på George Floyd 25. mai førte til en verdensomspennende protestbølge som for alvor stakk hull på illusjonen om systemisk rasisme som en isolert, amerikansk problemstilling.

Selv her hjemme har filteret rundt norsk eksepsjonalisme begynt å slå sprekker, noe 15.000 demonstranter som trosset smittevernloven ble selve symbolet på. Dessverre har dette engasjementet blitt trivialisert av en debatt om statuer og historisk revisjonisme.

Å fjerne statuer vil ikke gjøre noe for å endre de institusjonene som opprettholder den systemiske rasismen mørkhudede opplever i dag. Derfor burde vil heller sette søkelys på hvilke tiltak vi kan gjøre som faktisk vil ha en konkret effekt, nå og i framtida. En fullstendig kansellering av fotball-VM i Qatar er et slikt tiltak.

VM i Qatar er et av de fremste eksemplene på systemisk rasisme i vår tid. Arbeiderne som bygger infrastruktur og fasiliteter til VM lever og jobber under slaveliknende tilstander.

Ifølge en undersøkelse utført av International Trade Union Confederation anslås det at disse tilstandene vil medføre at over 4000 arbeidere vil dø før første ball går i mål i 2022.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer