Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisen i litteratur:

Boikott og demonstrasjoner

Kosovo, Albania og Tyrkia boikotter kveldens prisutdeling. I Stockholm ventes det protester mot årets vinner, Peter Handke.

KONTROVERSER: Det ventes demonstrasjoner og boikott i Stockholm når Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019 skal deles ut. Vinnerne er polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke. Video: NTB/Scanpix. Vis mer

I kveld deles litteraturens gjeveste pris ut i Stockholm. De to vinnerne, polske Olga Tokarczuk (57) og østerrikske Peter Handke (77), skal ta imot premiepotten på ni millioner svenske kroner hver.

Tokarczuk vinner for 2018, da det ikke var noen utdeling, mens Handke er årets vinner.

Østerrikeren er en svært kontroversiell figur. Han har fått hard kritikk for sine tekster og uttalelser om Balkan-krigene, og debatten har rast i etterkant av Nobel-tildelingen. Forfattere, politikere og akademikere har uttrykt sin dype misnøye - blant annet den amerikanske forfatterforeningen PEN, som sier de er «målløse».

Protester i ukesvis

Siden starten av november har det vært flere demonstrasjoner i Bosnia-Hercegovinas hovedstad Sarajevo. Blant de protesterende er overlevende fra Balkankrigen og mødre som mistet sønner i Srebrenica-massakren, melder pressebyrået AP.

Nå blir det protester også i Stockholm. En av initiativtagerne,Teufika Sabanovic, forteller at de forventer mellom 500 - 1000 demonstranter på Norrmalms torg i kveld.

- Innflytelsen vår er jo marginal sammenlignet med Svenska Akademien, men vi kan ikke være stille i dette. Vi må forsvare sannhet og rettferdighet, sier Sabanovic til Dagbladet.

Aller helst skulle hun sett at prisen blir trukket tilbake - selv om det er lite sannsynlig.

- Vi er veldig skuffet over beslutningen over å gi prisen til Handke. Nå har tilliten til Svenska Akademien krakkelert. De har bevist at kunnskapen deres om Balkankrigen er marginal.

- Du går ikke med på Akademiens argumenter om å skille politikk og litteratur?

- Det går ikke i dette tilfellet. Han får jo et pris for hele sitt forfatterskap. Når de tildeler ham Nobelprisen, legitimerer de det han skriver. Akademien har åpnet en Pandoras eske. Nå får de stå for konsekvensene.

Akademi-medlem boikotter

Tradisjonen tro inviteres alle utenlandske ambassadører til utdelingen. Nå er det klart at først ambassadøren fra Kosovo, og deretter Albania og Tyrkia, boikotter seremonien. Det melder SVT.

«Jeg bekrefter at vår ambassadør Shkendije Geci Sherifi kommer til å boikotte arrangementet på grunn av den kontroversielle nobelprisvinneren Peter Handke, en venn og tilhenger av Milosevics politikk», skriver Kosovos utenriksminister Behgjet Pacolli i et innlegg på Facebook.

Det tyrkiske forsvarsdepartementet mener at Handke fornekter det bosniske folkemordet, noe han selv benekter.

Også i egne rekker er det oppstandelse. Et av Svenska Akademiens 18 medlemmer, Peter Englund, har valgt å boikotte seremonien og hele «Nobel-veckan» i protest mot Handke. Det skriver Dagens Nyheter.

- Å feire Peter Handke hadde vært grovt hykleri fra min side. Kan legge til at dette ikke kommer som noen overraskelse for mine kamerater i Akademien, skriver Englund på sin Instagram.