Boikott tomaten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsken skal kanskje fredes. Jeg vet om noe annet som bør fredes, og det dreier seg ikke om kulturminner i form av gamle hus. Derimot vern av et kulturminne i hverdagsmat; tomaten. Innført til Europa fra Sør- og Mellom-Amerika på 1500-tallet med navn fra meksikansk indianerspråk. Den kom til norske matbord på 1900-tallet, altså gammel nok til å være kulturminne.

  • «Frukten er et stort, saftig og velsmakende rødt bær med karakteristisk lukt,» står det i leksikon. Jasså gitt. Så vidt jeg smaker og ser, er det bare rødfargen som stemmer.

Jeg foreslår landsomfattende aksjon. Underskriftskampanje? Boikott?

For skal vi finne oss i utvannet matkultur?

Har det noensinne vært mer matkultur enn i vår tid? hører jeg deg spørre.

Sant nok. Gourmet-maten slynges mot oss i hundrevis av kokebøker og serveres inntil det ugjenkjennelige på restauranter med nye navn på fremmede språk. Mens jålete servitører står over oss og peker med fingeren nesten oppi maten for å forklare. Ydmykt sitter vi lydig stille og lytter.

  • Men tomaten bærer fortsatt sitt opprinnelige navn. Med den største urett.

Den likner riktignok til forveksling det som en gang var en tomat, den som ligger i grønnsaksdisken. Men den har ingenting med sin opprinnelighet å gjøre.

Lenge bare kjøpte vi «tomater» fordi de hører hjemme både her og der på matbordet. Det tok en stund før vi oppdaget at den smakte bare vann.

Det samme gjorde produsenten. For det kom noe som kalles «smakstomater». Uforskammet. Likevel lot vi oss lure til å betale ekstra for å få en tomat som smakte nesten som tomat.

Nå er også smakstomaten utvannet inntil det grenseløse. Men dyrere er den fortsatt. Vi har prøvd alle arter uten å oppleve den minste likhet med fortidas tomat, som smakte sol. Det er bare den lille, rådyre sherrytomaten som fortsatt har en aning tomatsmak.

  • Hvorfor finner vi oss i det? Hvorfor legger vi hvert år igjen hundrevis av kroner i butikken, bare for litt rødfarge? Hva blir det neste?

Smakskjøtt? Smaksfisk? Fredet smakstorsk solgt på svartebørs?

Har du smakt oppdrettstorsk? Dropp det.

Snart får vi vel vill-torsk i butikken, slik som den fredelige havlaksen ble vill, et dyrt alternativ til den kjedelige oppdrettslaksen.

Men vill-tomat skal jeg akseptere. På én betingelse. At smakstomaten bytter navn til smakløs. Sånn at vi vet hva vi har å holde oss til.

Før det; boikott butikktomaten. Det eneste den egner seg til er å kyles i ansiktene på genmanipulerte grønnsaksoppdrettere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer