Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Boine tildelt Nordisk Råds Musikkpris

Den samiske artisten Mari Boine er tildelt Nordisk Råds Musikkpris 2003.

- Mari Boine har en etnisk intuisjon, en kunstnerisk kraft og formidlingsevne som når alle mennesker i verden, uansett kulturell bakgrunn, mener juryen.

Juryen skriver videre i sin begrunnelse:

- Mari Boine har i et kvart århundre vært en av Nordens fremste utøvere innenfor etnisk musikk. Hennes virksomhet er preget av høy kunstnerisk kvalitet og hun har satt den samiske musikkulturen på den nasjonale, nordiske og internasjonale musikalske agenda. Hun har klart å beholde musikkens røtter og samtidig gitt den et kontemporært uttrykk som når ut til et enormt publikum over hele verden.

Prisen, som er på 350 000 danske kroner, vil bli utdelt under Nordisk Råds sesjon i Oslo 27. - 29. oktober.

Begeistret plateselskap

- Vi er helt over oss av glede, forteller en oppglødd norsksjef i plateselskapet Universal, Yngve Næss, til NTB. Han benytter anledningen til å skryte av samarbeidet med Mari Boine.

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid de siste årene. Hun er ikke redd for å gå nye veier, noe hun jo viste med sin remiks-plate. Mari er ikke «skuggeredd», for å si det sånn, sier Næss.

Mari Boine har holdt på som soloartist i 17 år, og har etter hvert også blitt en av landets mest kjente artister i utlandet. Tyskland er et av de landene som begeistret har tatt imot Mari Boines musikk. Søndag opptrådte hun for 4.000 mennesker i München, og onsdag står Berlin for tur.

Internasjonal interesse

- Hun har i mange, mange år hatt et internasjonalt marked for musikken sin, sier Næss, og peker spesielt på Tyskland, men ramser også opp Sverige, Italia, Spania Frankrike og Storbritannia som land som har fått kjennskap til den særpregede artisten.

- Det er vanskelig å finne noen som har fortjent dette mer, avslutter Næss.

Mari Boines siste plate, «Eight Seasons», som kom ut i fjor, fikk veldig gode kritikker og har i Norge solgt over 20 000 eksemplarer.

(NTB)

HEDRES: </B> -Mari Boine har en etnisk intuisjon, en kunstnerisk kraft og formidlingsevne som når alle mennesker i verden, uansett kulturell bakgrunn, mener juryen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media