Anmeldelse «Samlede verker»

Bok det lukter krutt av

Svenske Lydia Sandgren imponerer med rik familiekrønike.

LYDIA SANDGREN: Psykologen som innkasserte den høythengende svenske Augustprisen på første forsøk. Foto: Strawberry Publishing / Emelie Asplund
LYDIA SANDGREN: Psykologen som innkasserte den høythengende svenske Augustprisen på første forsøk. Foto: Strawberry Publishing / Emelie Asplund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg må tilstå at jeg er imponert over svenske Lydia Sandgrens debutroman «Samlede verker». Sandgren (f. 1987) framstår som en fiks ferdig romanforfatter, med en 700 sider lang familiekrønike som har tatt Sverige med storm. For den ble hun i fjor belønnet med landets viktigste litteraturpris, Augustprisen. Det lukter krutt av en sånn debut.

Lydia Sandgren er psykologutdannet, og det merkes på måten hun tegner romanens karakterer.

De tre som innehar hovedrollene – en streng akademiker, en forlegger med en forfatter i magen og en genial, alkoholisert billedkunstner – er klisjéer som typer, men likevel skildret med stor troverdighet og gjenkjennelighet. De er alle i ferd med å runde 50 i bokas nåtidsplan, men mye skal handle om deres formative ungdomsår i Göteborg på 1980- og 90-tallet. Sentralt står musikken, litteraturen, festene, kafébesøkene, kunstmiljøet, filosofien og de elleville drømmene som til sammen utgjør en generasjonsroman, tidfestet ca. et tiår etter Ulf Lundells megaberømte «Jack».

Metaroman

Men «Samlade verker» beveger seg på flere tidsplan og på større dyp. Lydia Sandgren er dristig og innbyr innimellom til metabetraktninger om skrivingen og lesingens natur. Det foregår som brokker av et intervju med hovedfiguren Martin Berg, forleggeren som har diverse egne roman- og biografiutkast blant sine «samlede verk» under evig arbeid. Han skal feire 25-årsjubileum for forlaget «Berg & Andrén», og gründeren blir bedt om å uttale seg om alt fra autofiksjon til litterære inspirasjonskilder. Hans store prosjekt er å gjenoppvekke interessen for sin (fiktive) helt William Wallace, forfatteren som ble overskygget av sine samtidige Hemingway og Fitzgerald.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer